Suroviny
- hovězí maso
- šalotka 4
- šípková marmeláda
- balzamikový ocet 2 PL
- červené víno 200 ml
- uzené maso
- bujón
- brambory
- cibule
- tymián
- máslo
- olej
- sůl
- pepř
Postup
Líčka důkladně očistíme, osolíme a opepříme. Na hlubší pánvi, vhodné do trouby, rozpálíme olej a líčka na něm z obou stran zprudka dohněda opečeme. Poté vyjmeme a do výpeku dáme najemno nakrájenou šalotku, orestujeme, zalijeme octem, přidáme marmeládu a necháme rozpustit.
Přilijeme víno, necháme trošku odpařit a vložíme zpět maso a tymián. Přilijeme v horké vodě rozpuštěný bujón nebo použijeme vlastní vývar. Podlijeme pouze do poloviny výšky masa, přiklopíme a dáme do trouby rozpálené na 180 ˚C.
Za občasného podlévaní pečeme přikryté 2,5 hodiny. Šťávu ničím nezahušťujeme, pouze redukujeme na požadovanou hustotu.
Podáváme nejlépe s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka v osolené vodě. Pak buď můžeme rozšťouchat a přidat máslo, nebo rozmixovat dohladka se smetanou, dle chuti osolíme.
Autor receptu: Jaroslav Moravec