Ivka z blogu Cat & Cook se s námi podělila o tradiční turecký recept, který se v Turecku servíruje nejen jako snídaně, ale často také jako součást Mezze jídel, což jsou vlastně taková úvodní pohoštění před hlavním jídlem. U nás bychom ho nejspíše podávali jako víkendovou snídani nebo jako součást brunche.
Milujete snídaně? Vyzkoušejte turecká vejce Çilbir s jogurtem
Aby bylo jídlo autentické, je potřeba zvolit správné ingredience. Na tradiční přípravu Çilbir byste ideálně měli použít tučný hustý jogurt s názvem Süzme. V Praze je obchod Anatolia Food Market, kde jej seženete. Prodávají tam tradiční turecké potraviny, tak pokud bydlíte někde kolem, určitě zajděte! A pokud ne, klidně použijte řecký jogurt, který je tomu tureckému velmi podobný.
V Turecku se na toto jídlo tradičně používá mletá nebo drcená paprika s názvem Aleppo. Dá se u nás koupit on-line nebo v obchodě, který je zmíněn výše. Paprika je lehce pálivá, což u české mleté papriky můžete dohnat špetkou chilli.
Na 2 porce potřebujete
- 400 g bílého jogurtu 10 % tuku
- ½ stroužku česneku
- 4 vejce
- 4 lžíce octa
- 60 g másla
- 1 lžíci mleté červené papriky
- arabský chléb / bílé pečivo
- sůl
Vyzkoušejte i další netradiční recepty z vajec
Jak připravit ztracená vejce
Pošírování je v podstatě mírné vaření v kapalině, která je udržována těsně pod bodem varu (asi 90 °C), proto je výhodné mít v kuchyňské výbavě digitální teploměr. Pošírovaným vejcím se říká také ztracená vejce.
Při pošírování vajec je nutné, aby byla opravdu čerstvá. Starší vejce mají totiž tekutý bílek a kvůli tomu se pak bílek vodě spíš rozpadne, než aby držel pohromadě kolem žloutku. V úzkém vysokém hrnci zahřejte vodu těsně pod bod varu a přidejte 2–4 lžíce octa. Počkejte ještě minutu a až bude mít kapalina 90 °C (nebo bude úplně minimálně vřít), lžící nebo metličkou v ní udělejte slabší vír. Doprostřed vyklepněte jedno vejce. Pozor, pokud uděláte moc silný vír, může se vejce roztrhat.
Další možnost, jak připravit ztracené vejce, je ta, že vejce vyklepnete do misky a až poté nalejete do vody. Dál je postup stejný.
Třetí variantou je děrovaná naběračka, která vejce zbaví tekutějších částí bílku, které by se z vejce ve vodě stejně oddělily.
Vejce je potřeba ve vodě nechat 2–4 minuty, cílem je, aby žloutek zůstal měkký. Pokud máte vejce pokojové teploty, většinou stačí 2–2,5 minuty, studená vejce z lednice potřebují spíše 3–4 minuty. Až bude vejce hotové, lžící nebo děrovanou naběračkou ho přendejte do misky s vlažnou vodou a ponechejte stranou na servírování.
Postup přípravy
Česnek utřete se solí (případně si můžete pomoct mačkátkem na česnek, ale utřený je lepší) a smíchejte s jogurtem. Ochutnejte a případně dochuťte ještě solí. Někdo přidává také bylinky – mátu, petrželku nebo kopr, ale tradiční verze je bez bylinek.
Máslo vložte do rendlíku a nechte pomalu rozpustit. Přidejte papriku, promíchejte a na nízkém plamenu nechce lehce probublávat, jako kdybyste dělali přepuštěné máslo. Máslo pak bude krásně infuzované kořením.
Na talíře / do misky naservírujte jogurt. Vejce vyndejte opatrně z vody na ubrousek, osušte a položte na jogurt. Máslo promíchejte a lžící naberte. Přelijte s ním vejce a jogurt. Podávejte s bílým pečivem nebo arabským chlebem.
OBMĚNA: Pokud nejste fanouškem vajec, můžete místo nich zkusit vařenou cizrnu. I tato varianta patří mezi tradiční turecká jídla.
Turecká vejce jsou skvělá jako víkendová snídaně Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
Seznamte se s Ivkou z blogu Cat & Cook
„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a samozřejmě na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.
Ivana z blogu Cat Cook Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová