Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Avokádový toust s ředkvičkami a vejcem

Moje hodnocení
19x

Avokádo je považováno za superpotravinu, která čistí a vyhlazuje pleť díky vysokému podílu draslíku, hořčíku, vitaminu C a dalších minerálů. Vyznavači zdravého životního stylu a americké herecké hvězdy po avokádu přímo šílí, ale nezapomeňte, že avokádo se pěstuje na plantážích, a aby přežilo cestu do středu Evropy v hezké kondici, dostává po celou dobu chemický koktejl postřiků a hnojiv. Jeho velkoprodukce navíc ničí životní prostředí, způsobuje kácení deštných pralesů a ničivá sucha. Vybírejte si avokáda vypěstovaná v režimu fair trade či bio.

2 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Avokádo zbavte slupky a pecky a nakrájejte dužinu na kostičky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na plátky, řapíkatý celer na kostičky. Mátu nasekejte nahrubo a cibulku najemno. Vše promíchejte v misce, osolte a opepřete. Zakryjte a uložte do lednice.
  2. Rozehřejte nepřilnavou pánev, rozklepněte do ní obě vejce, přiklopte je pokličkou a opékejte na vyšším středním stupni zhruba 5 minut, až bude bílek zcela propečený. Pokud máte rádi tuhý žloutek, pečte vejce ještě 3 minuty.
  3. Chléb opečte na pánvi nebo v toustovači. Potřete ho avokádovou pomazánkou a položte navrch sázené vejce.

PRIMA TIP: Avokádový toust můžete před servírováním posypat hrstí čerstvé řeřichy nebo jiné oblíbené mikrozeleniny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty