Suroviny
- cibule (malá žlutá ) 1 ks
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 2 lžíce
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- červená paprika 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- oranžová paprika 1 ks
- cukr krupice 1 lžička
- vejce (velká ) 4 ks
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná ) 2 lžíce
Článek
18x paprika v hlavní roli
Papriky a kapie mnoha tvarů a barev patří na náš letní stůl už dlouhá léta. Vždyť co by to bylo za léto bez pořádného leča? Tahle skvělá šťavnatá zelenina je ale výborná i...
Postup přípravy
- Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na tenké plátky, česnek utřete se špetkou soli. V pánvi rozehřejte při střední teplotě olivový olej a opékejte cibuli se špetkou soli a pepře zhruba 4–5 minut doměkka.
- Do hluboké pánve nebo rendlíku vlijte zhruba 5 cm vody, přidejte 1 lžičku soli a 1 lžíci octa a zahřívejte k varu.
- Mezitím papriky zbavte semen a nakrájejte na tenké proužky. Vsypte je i s česnekem k cibuli, zlehka osolte a opepřete a za občasného míchání restujte doměkka, zhruba 6–8 minut. Vmíchejte zbylou lžíci octa a cukr a vařte, až se ocet vypaří, zhruba 1–2 minuty. Přiklopte a udržujte teplé.
- Ve vroucí vodě připravte po jednom ztracená vejce. Vejce rozklepněte do hrnku, v hrnci či v pánvi vytvořte obráceným koncem měchačky či lžíce vír, opatrně do něj vyklopte vejce, přetahujte přes něj bílek a vařte podle žádoucí konzistence 3–5 minut. Zhruba po 1 minutě ho zlehka odlepte ode dna, pokud se přichytí. Vařené vejce vyjměte na hluboký talíř, přiklopte a připravte stejným způsobem zbylá vejce.
- Papriky rozdělte na talíře, na ně položte vejce, posypte petrželkou a ihned servírujte.