Jak si doma vychutnat šálek jako čajový mistr? Kde pijí čaj se solí? Nechte se provést tajemnou říší čajů

Jak se stát odborníkem přes čaje? Stačí třeba 20 let cestovat po světě a ochutnat tisíce druhů čaje stejně jako Dominik Marriott, Senior Tea Master lahodných čajů Ahmad Tea. Nejenže denně otestuje až 500 šálků nápoje, ale kontroluje velikost i tvar čajových lístků, senzorické vlastnosti nálevů a také vytváří různé čajové směsi a vybírá, jaké čaje a z jakých zahrad je společnost zakoupí. Pojďme s ním proniknout do tajů oblíbeného nápoje. Stačí hrstka sušených lístků, zalít horkou vodou a vstoupit.

Čaj je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších nápojů na světě, který provází lidstvo tisíce let. Je součástí každodenního života milionů lidí po celém světě. Podle Dominika Marriotta si stále více lidí uvědomuje rozdíly mezi čaji a začíná hledat vyšší kvalitu a speciality z různých regionů.

Čaj jako příběh místa

„Pití čaje je jako cestování. Každý čaj vypráví legendu o místě a rostlince, na které vyrostl. Jeho konzumace může být stejně překvapivým zážitkem jako ochutnávání gastronomických specialit z různých světadílů. Přestože mnoho lidí vnímá čaj jako jednotvárný nápoj, ve skutečnosti se jeho chuť a vůně významně liší v závislosti na tom, zda pochází z Indie, Srí Lanky, Keni nebo z dalších čajových velmocí. Chuť čaje se ovšem neliší jen místem původu, ale také sezónou sklizně,“ říká Dominik, který pravidelně létá nejen do Indie, na Srí Lanku nebo do Číny, ale třeba i do Afriky (Keni, Malawi či Rwandy).

Rozmanitost čajů začíná u jejich původu

Každému, kdo si chce rozšířit znalosti o pití čaje, čajový mistr doporučuje utřídit chuťové zážitky spojené s čaji z různých oblastí.

„Zatímco třeba u čaje z indického Ásámu hledáme bohaté, sladové chutě, u čaje ze Srí Lanky se zaměřujeme na svižný a živý charakter. Pití čaje je stejně překvapivým a barvitým zážitkem jako ochutnávání národních gastronomických specialit. Stačí jen otevřít mysl a zkoušet,” vysvětluje Dominik. „Nicméně kromě místa záleží na období dorůstání posledních lístků na čajových keřích. Období se říká „flush” a čajovým listkům propůjčuje charakteristické chutě.“

K šálku dobrého čaje si připravte domácí sušenky s čokoládou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Americké cookies s čokoládou

Čistý nebo s mlékem, cukrem a kořením?

Čaj se samozřejmě liší také kulturou a tradicí přípravy. Dominik vysvětluje, že u něj doma v Británii je typické pít čaj s mlékem a tento zvyk je zakořeněný i v mnoha dalších zemích, jako je Indie nebo Srí Lanka, kde se vaří silný čaj se spoustou mléka a cukru.

„Pro lidi, kteří pijí čaj bez mléka, to může být opravdu velice zvláštní. Ale přiznávám, že i já sám si umím vychutnat čaj jak v jeho čisté podobě, tak třeba jako indický chai, do nějž se během dlouhého vaření přidává spousta mléka a koření. V Mongolsku jsem zase viděl přidávat do čaje i sůl, takže dostanete slaný čaj, nebo třeba máslo, kdežto v jiných zemích se čaj tradičně dochucuje ovocem nebo džemy. Je to velmi rozmanité a pro mnoho lidí inspirativní.“

Nejčastější „chyby“ během pití čaje?

Přestože celosvětově respektovaný znalec čaje zmiňuje, že vychutnat si čaj není žádná věda, doporučuje během této činnosti dodržovat několik základních pravidel, díky nimž vám bude šálek chutnat lépe. Základem je, že čaj se má správně spařit.

„V závislosti na druhu čaje je podstatné dát mu dostatek času, aby se jeho chuť plně projevila. Myslím si, že tohle moc lidí nedělá. Nevaří ho správně a dostatečně dlouho. Nejspíše se většina z nás setkala s nešvarem restaurací a kaváren, kdy vám přinesli šálek horké vody s čajovým sáčkem položeným vedle. Jenže většina černých čajů vyžaduje vroucí vodu, aby se správně spařily a dostala se z nich chuť.“

Klíčová je tedy správná teplota. Dominik dále doporučuje vodu pro vaření čaje filtrovat, protože ji tím zbavíte nečistot jako třeba chloru, který je prý nejhorší.

Jak ideálně připravit černý čaj?

Nezáleží na tom, zda si chcete pochutnat na černém čaji sypaném nebo ze sáčku. V obou případech je nutné, aby teplota vody dosáhla 100 °C.

„Dejte si ovšem pozor na její převařování, během nějž se z ní vytratí velké množství kyslíku. Nálev by pak byl matný a plochý. U sypaného čaje dejte jednu čajovou lžičku na osobu a jednu lžičku navíc na konvičku. Čaj se nejlépe vyluhuje v konvičce či šálku předehřátém horkou vodou a přikrytý pokličkou či podšálkem. Dejte mu čas - čaje potřebují různou dobu louhování – u černých čajů to je podle druhu 3 až 8 minut. Na konci procesu jej ještě zamíchejte.“

Nedělní bábovka chutná s šálkem dobrého čaje ještě lépe. Upečte ji podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Mramorová hrníčková bábovka

Šálek čaje ocení i ti, co si hlídají kofein

Čajový průmysl se neustále vyvíjí a přizpůsobuje měnícím se chutím a preferencím spotřebitelů. Roste zájem o čaje s příchutěmi a také o snahu mnoha lidí omezit denní příjem kofeinu.

„V jednom šálku čaje je v průměru asi poloviční dávka kofeinu než v šálku kávy. Nicméně i čaj nakopává, ale není to tak intenzivní jako u kávy. Čaj navíc obsahuje další látky, které tento pocit přirozeně vyrovnávají a pomáhají vám v dosažení klidu a soustředěnosti. V tomto směru je pití čaje mnohem lepší než pití kávy,” doplňuje Dominik Marriott, Senior Tea Master lahodných čajů Ahmad Tea.

Zdroj: Ahmad Tea

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty