Čaj se řadí mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Na vylouhovaných listech čajovníku si lidstvo pochutnává již tisíce let. Často lidé předpokládají, že černé a zelené čaje, pocházejí z různých rostlin. Ostatně rozdílně chutnají, jsou jinak zabarvené a jinak účinkují na lidský organismus. Černé a zelené čaje se však vyrábějí ze stejné rostliny.
Černý a zelený čaj jsou ze stejné rostliny. Je mezi nimi jeden zásadní rozdíl
Dnes si dopřáváme všelijaké druhy, které jsou často okořeněné a navoněné dalšími ingrediencemi. Málokdo by tedy předpokládal, že dva z nejoblíbenějších druhů čajů se připravují ze stejné rostliny.
Černé a zelené čaje pocházejí z rostliny čajovníku čínského. Poté, co jsou sklizeny, zpracovávají se různými postupy, z nichž jednou z nich je oxidace.
Výroba černého čaje
Proces oxidace nastává, když potravina reaguje s kyslíkem. Oxidace může například za to, že oloupaný banán, brambor nebo nakrájené jablko po chvíli tmavnou. Stejný proces se děje i s čajovými lístky.
Zoxidované lístky mění barvu ze zelených na tmavě měděnou. Poté, co listy dosáhnou optimální úrovně oxidace, začnou se sušit při vysoké teplotě. Sušení zastaví oxidační proces a sníží vlhkost na přibližně 3-4 %. Po celém procesu tak vzniká černý čaj.
Výroba zeleného čaje
Zelený čaj na rozdíl od černého neprochází procesem oxidace. Díky tomu si lístky zachovávají svou jasně zelenou barvu. V obchodech lze nalézt však několik různých druhů zeleného čaje. Je to tím, že po sklizni lístky procházejí rychlou tepelnou úpravou, aby se zničil čajový enzym. V Japonsku se čaj upravuje pomocí horké páry, v Číně se pro změnu čaj smaží na pánvi. Po tepelné úpravě se čajové lístky suší a srolují. Poté se ještě jednou dosuší, aby se odstranila přebytečná vlhkost.
Jediný rozdíl mezi černým a zeleným čajem je tedy oxidační proces.
Zdroj: Vahdam
redaktorka FTV Prima