V parných letních dnech mají lidé chuť spíše na lehká jídla. Dobrým tipem na zahradní oběd je těstovinový salát. Zkuste si osvojit těchto 5 triků a dotáhnout tak oblíbené jídlo k dokonalosti.
Naučte se připravit nejlepší těstovinové saláty. Dodržujte těchto 5 fíglů
Těstovinový salát se podává jako hlavní chod, ale i jako příloha třeba k masu. V tom je nejspíš jeho kouzlo. Je připravený za chvilku a navíc se může podávat teplý, ale i studený. Vydrží dlouho v kondici, takže zbytky si můžete vzít v krabičce třeba do práce nebo na výlet. Existuje nespočet variant, jak a s čím těstovinový salát připravit. Možná vás proto překvapí, že i u tak lehkého pokrmu existuje pár zásad, které se vyplatí dodržovat.
Správný výběr těstovin
Nejzásadnějším pravidlem na skvělý těstovinový salát je výběr správných těstovin. Je důležité vybrat tvar, který bude dělat přesně to, co chcete. Nejoblíbenější pastou jsou bezpochyby fusilli. Těstovina připomínající vrtulku je tak akorát velká, příjemná na skus a dobře se hodí k ostatním ingrediencím. Její hlavní předností je právě její zakřivený tvar, na kterém dobře drží dresink a kousky ostatních ingrediencí.
Další zaručenou volbou jsou těstoviny farfalle, známe jako mašle. Skvělé jsou i těstoviny ve tvaru mušlí jako orecchiette, a také nic nezkazíte těstovinami penne. Pokud chcete drobnější kousky, sáhněte po tarhoně. Ta je také super. V obchodech se dají sehnat i mini verze klasických tvarů těstovin, které jsou na přípravu těstovinového salátu přímo stvořené.
Osolte vodu na těstoviny: Jakmile vyberete těstoviny, je důležité s nimi správně zacházet. Vodu na vaření dostatečně osolte. Měla by chutnat jako moře, takže solí nešetřete. U studených salátů je potřeba solit o to víc, neboť studená jídla jsou méně výrazná.
Těstoviny vařte tak akorát: Nejlepší jsou těstoviny uvařené al dente. Těstoviny pravidelně ochutnávejte, a když budou tak akorát na skus, slijte vodu a rychle propláchněte studenou vodou. Nenechávejte je však pod studenou vodou příliš dlouho.
Rychlost hraje roli
Mezi tím, než se těstoviny uvaří, je důležité připravit dresink a ostatní ingredience, které chcete do salátu zakomponovat. Do těstovin je potřeba vše přimíchat ještě když jsou teplé. Tím se omáčka s těstovinou lépe spojí a vytvoříte tím kompaktní pokrm plný lahodné prolínající se chuti. Studené těstoviny by se navíc později polámaly, slepily a omáčka by se nedostala do všech záhybů.
Trochu dresinku si však nechte stranou. Až salát vychladne, přimíchejte ho těsně před podáváním do salátu. Tím se pokrm perfektně oživí.
Opatrně na ocet a vinaigrette
Pokud milujete osvěžující kyselý vinaigrette v listových zeleninových salátech, dejte si pozor s touto zálivkou u salátu s těstovinou. Po čase totiž ocet získá u těstovin kovovou chuť a celkový salát zkazí. Místo octa přidejte kvalitní olej a další zvýrazňovače chuti, jako je celozrnná hořčice, ančovičky nebo pesto.
Přidejte šťavnaté ingredience
Aby salát nebyl suchý a mdlý, je na místě přidat šťavnaté zbraně v podobě nejrůznějších výrazných ingrediencí. Přidejte do salátu olivy, kapary, kyselé okurky, sušená rajčata a jiné oblíbené poklady. Salátu tak nebude chybět křupavost, šťavnatost a výraznost. Nezapomeňte na čerstvé bylinky.
Podávejte při pokojové teplotě
I přes to, že těstovinový salát je považovaný za studený pokrm, neservírujte jej přímo z lednice. Chutě lépe vyniknou, pokud salát vyndáte z lednice pár minut před tím, než ho budete podávat. Jen dejte pozor, abyste ho nenechali venku příliš dlouho a tím nezvyšovali možnost rozmnožování závadných bakterií. Salát by neměl být v pokojové teplotě déle než dvě hodiny.
Zdroj: thekitchn.com; foto: iStock.com