Suroviny
- cuketa 1 ks
- lilek 1/2 ks
- paprika (červená silnostěnná) 1 ks
- červená cibule (velká) 1 ks
- hlíva ústřičná 1 velký trs
- česnek 6 stroužků
- grilovací koření
- olivový olej
- těstoviny tarhoňa 300 g
- sušená rajčata 8 ks
- zelené olivy (bez pecky) 1 velká hrst
- citronová šťáva
- hladkolistá petržel 1 hrst
- koriandr 1 hrst
- slunečnicová semínka 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 220 stupňů a plech vyložte papírem na pečení.
- Cuketu, lilek a pariku nakrájejte na malé kostičky zhruba stejné velikosti. Hlívu natrhejte na tenké proužky, cibuli nakrájejte nahrubo a česnek na silnější plátky.
- Všechnu zeleninu rozprostřete na plech v jedné vrstvě, osolte, opepřete a okořeňte oblíbeným grilovacím kořením, zakapejte olivovým olejem a pečte v troubě 25-30 minut, v půlce pečení promíchejte.
- Tarhoňu uvařte v osolené vodě doměkka a poté slijte a v cedníku krátce propláchněte studenou vodou.
- Ve velké míse smíchejte tarhoňu s upečenou zeleninou. Přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, olivy na plátky a nasekanou petržel i koriandr.
- Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a nakonec posypte nasucho opraženými slunečnicovými semínky.
PRIMA TIP: Pokud chcete tento salát podávat jako samostatné jídlo, můžete přidat navíc nadrobený sýr feta.