Suroviny
- těstoviny (krátké ) 450 g
- extra virgin olivový olej 70 ml
- ocet (šampaňský nebo červený vinný ) 55 ml
- šalotka (malá, nastrouhaná) 1 ks
- tymián (lístky čerstvého ) 1 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- strouhaný parmazán 25 g
- piniové oříšky (piniová jadérka, nasekaná) 2 lžíce
- chilli (mleté ) 1 špetka
- bazalka (lístky čerstvé bazalky, nasekané) 1 hrst
- červená paprika (opečené,bez slupky, nakrájené na proužky) 2 ks
- sušená rajčata (v oleji, slitá a nakrájená) 1 malá sklenička
- salám (pikantní italský, nakrájený) 100 g
- mozzarella (natrhaná na kousky) 225 g
- rukola (lístky ) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě tak, aby změkly, ale zůstaly ještě pevné na skus.
- Do velké mísy dejte olivový olej, ocet, šalotku, tymián, citronovou kůru, parmazán, piniová jadérka a po špetce chilli koření, soli a pepře. Vsypte polovinu bazalky, uvařené těstoviny a důkladně promíchejte.
- Přidejte papriku, rajčata, salám, mozzarellu a polovinu rukoly. Salát můžete podávat buď teplý, nebo vychlazený, posypaný zbylou bazalkou a rukolou. V ledničce vydrží 2 až 3 dny.
Těstovinový salát à la antipasto 2 Zdroj: Marek Kučera