Jakmile se vám doma objeví zásoby jahod, samozřejmě je zdaleka nejlepší sníst je čerstvé a hlavně co nejdříve. Mohou se totiž velice rychle zkazit, stejně jako třeba maliny nebo borůvky. Existují ale způsoby, jak jim jejich životnost přece jen trochu prodloužit. My jsme pro vás vybrali tři, které nás zaujaly zdaleka nejvíce. Tak jdeme na to!
Jak se vyhnout plesnivým jahodám? Zkuste jeden z těchto 3 tipů na skladování
Dobře probrané jahody
Může se to zdát jako banalita, ale zkuste to. Obzvlášť pokud nemáte moc času, ale chcete zamezit tomu, aby se vám jahody příliš rychle zkazily. Stačí všechny plody vyndat z obalu, probrat a odstranit ty, které evidentně vypadají potlučeně, pomačkaně a nejsou zas tak čerstvé. Poté jahody vraťte do původního obalu a dejte do lednice. Určitě je ale neoplachujte, aby nebyly příliš vlhké.
Skladování na papírových utěrkách
Další známá metoda, kterou můžete určitě vyzkoušet. Jahody nejprve opět proberte, abyste neskladovali už nějaké "chycené". Dostatečně velkou krabičku vyložte suchými papírovými utěrkami, zaskládejte neomytými (suchými) jahodami a uzavřete. Uchovávejte v lednici. Právě papírové utěrky pomohou s odvedením vlhkosti, která může urychlit plesnivění.
Jak se vyhnout plesnivým jahodám? Zkuste jeden z těchto 3 tipů na skladování 2
Koupel z octa a vody
Velice populární je také omývání jahod v octové koupeli. Celý postup je sice časově náročnější, ale často má velice dobré výsledky. Stačí v míse smíchat 1 díl octa a 3 díly vody. Jahody do tekutiny položte, dobře omyjte a poté sceďte. Důležitým krokem je také poctivé vysušení. Někteří na to používají tzv. spinner na saláty, který nejprve vyloží papírovou utěrkou.
Jakmile jsou jahody opravdu suché, přendejte je do nádoby vyložené opět papírovými utěrkami, volně zaklopte víkem, ale neutěsňujte. Schovejte do lednice. Takto mohou jahody vydržet v dobré kvalitě až týden.
Zdroj: thekitchn.com; zdroj foto: iStock, Unsplash
redaktorka FTV Prima