Suroviny
- jahody 2 kg
- badyán 2 ks
- hřebíček 5 ks
- muškátový oříšek (mletý) 1/2 lžičky
- mletá skořice 1/2 lžičky
- pektin (např. Dr. Oetker) 1 balení
- cukr 1 kg
- kyselina citrónová (např. Dr. Oetker) 2 zarovnané lžičky
Postup přípravy:
- Jahody očistěte, nakrájejte na drobné kousky a spolu s kořením vložte do hrnce. Pektin smíchejte se dvěma polévkovými lžícemi cukru, také přidejte do hrnce a důkladně zamíchejte. Jahodovou směs přiveďte k varu a za stálého míchání povařte 1 minutu.
- Ke směsi přidejte zbytek cukru, kyselinu citrónovou a vařte za stálého míchání 5 minut. Postupně odebírejte případnou přebytečnou pěnu a po vaření proveďte zkoušku želírování – 1 až 2 lžičky vařícího džemu kápněte na talířek. Pokud je po vychladnutí džem málo tuhý, přidejte do hrnce 2 lžičky kyseliny citrónové a znovu krátce povařte. Poté zkoušku opakujte.
- Z hrnce vyjměte badyán a hřebíček a hotový džem plňte do čistých a suchých sklenic až po okraj. Sklenice ihned uzavřete a otočte dnem vzhůru na 5 minut. Poté je obraťte zpět a nechte vychladnout.
Zdroj: Dr. Oetker
Chcete další tip na zužitkování jahod? Tady máte videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Panna Cotta
Nebo se mrkněte na jiné džemové recepty: