Těsto
- hladká mouka 240 g
- kakao (holandského typu) 30 g
- jedlá soda 1 lžička
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 lžička
- cukr krupice 180 g
- rostlinný olej 120 ml
- vejce 3 ks
- plnotučné mléko 120 ml
- zakysaná smetana 190 g
- čokolada (pecky) 1 hrst
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy)
Krém
- tučný tvaroh 150 g
- mascarpone 150 g
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- moučkový cukr 2 lžíce
- jahody (na ozdobení) cca 12 ks

Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. V jedné míse promíchejte prosátou mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. V druhé míse vyšlehejte cukr, olej, vejce a mléko. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo. Do hladké směsi zamíchejte lžící nebo vařečkou zakysanou smetanu.
- S pomocí ručního šlehače krátce po částech zašlehejte sypkou směs do tekuté. Do vzniklého těsta nakonec zamíchejte čokoládové pecky.
- Formu na muffiny vymažte máslem a vysypte moukou, nebo ji vyložte papírovými košíčky. Rozdělte do ní těsto zhruba do dvou třetin výšky. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
- Upečené muffiny položte na drátěnou mřížku a nechte je zcela vychladnout.
- Mezitím připravte krém. Ruční metlou smíchejte tvaroh, mascarpone, vanilkový extrakt a moučkový cukr. Nemíchejte příliš dlouho, aby krém nezačal řídnout. Krém dejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a uložte ho na chvíli do lednice.
- Jahody očistěte a odkrojte z každé plátky. Rozkrojte je podélně napůl a vytvořte křídla. Zbytek jahody poslouží jako tělíčko.
- Na vychladlé těsto nastříkejte krém a ozdobte ho jahodovým motýlkem.
Vyzkoušejte také jahodové knedlíky z tvarohového těsta podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohové knedlíky jahodové
