Bešamel je původem francouzská omáčka, která je základem mnoha známých jídel a také základem pro spoustu dalších omáček. S naším jednoduchým receptem ji hravě zvládnete připravit stejně dobře jako francouzští šéfkuchaři.
Bešamel – jednoduchý recept na univerzální bílou omáčku, která se vždy povede
Bešamel – jednoduchý recept na univerzální bílou omáčku Zdroj: iStock
Bez bešamelu by se neobešla oblíbená jídla, jako jsou italské lasagne, řecká musaka nebo třeba americké mac and cheese. Základní bílá omáčka toho ale umí mnohem víc. S různým dochucením se lehce promění v omáčku sýrovou, bylinkovou nebo houbovou, je základem i pro omáčku Mornay se sýrem, hořčicí a žloutkem. Kromě výše zmíněných jídel můžete bešamel použít ke gratinování neboli zápékání třeba zeleniny, perfektně bude ladit s květákem, čekankovými puky, pórkem nebo mangoldem.
Bešamelová omáčka je velmi jednoduchá na přípravu. Základem je zásmažka z másla, mouky a mléka. Často se pak dochucuje ještě hořčicí nebo třeba muškátovým oříškem. Je oblíbená v mnoha kuchyních a je výbornou univerzální omáčkou, kterou byste měli mít ve vašem kuchyňském repertoáru. Původně pochází z Francie, kde se od 17. století stala základem mnoha jídel. I když Italové by určitě namítali, že si ji Francouzi vypůjčili z italské kuchyně :) Každopádně je to jedno, dnes je bešamel nedílnou součástí mnoha evropských i světových kuchyní.
Bešamel – jednoduchý recept na univerzální bílou omáčku 2 Zdroj: iStock
Připravte bešamel podle neprůstřelného receptu Romana Vaňka:
Budete potřebovat:
- 50 g cibule
- 60 g másla
- 60 g mouky
- 1 l plnotučného mléka
- lžičku soli
- 1 bobkový list
- špetku bílého pepře
- špetku muškátového oříšku
- Nejdříve oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Na středním ohni rozehřejte v rendlíku máslo. Dávejte pozor, aby stupeň na sporáku nebyl moc vysoký, máslo by se mohlo rychle připálit. Jakmile začne máslo v hrnci pěnit, přidejte cibuli a za stálého míchání ji nechte 30 vteřin zpěnit. Poté přidejte pepř a znovu promíchejte.
- Nyní přichází na řadu mouka, kterou přidejte k máslu s cibulkou a minutu vše dohromady míchejte. Pak přilijte studené mléko a metlou znovu vše důkladně promíchejte. Nakonec dochuťte bobkovým listem, muškátovým oříškem, solí a přiveďte k varu. Poté hned plamen stáhněte na minimum a za stálého míchání vařte omáčku 20 minut.
- Hotový bešamel pak přeceďte přes jemný cedník.
Bešamel – jednoduchý recept na univerzální bílou omáčku 3 Zdroj: iStock
PRIMA TIP: Bešamel se nebojte dochutit o něco víc než jiná jídla, aby byl dostatečně výrazný a silný. V kombinaci s dalšími složkami jídla jeho výraznost podstatně slábne. Hotovou omáčku můžete skladovat v lednici až 4 dny.
Zdroj: Klenoty klasické evropské kuchyně / Roman Vaněk; www.kucharkaprodceru.cz ; zdroj foto: iStock.com