Suroviny
- květák (rozebraný na růžičky) 1 ks
- hermelín 1 ks
- niva 100 g
- slanina (pár plátků nebo šunky)
- mléko cca 400 ml
- máslo (plátek ) cca 1 a 1/2 cm
- hladká mouka 2 lžíce
- muškátový oříšek špetka
- tymián (čerstvý)
- sůl
Článek
24 receptů s oblíbeným květákem
Nedávno to byla brokolice, tentokrát květák – ten bývá mezi strávníky oblíbenější. Vybrali jsme pro vás recepty, díky kterým si ho oblíbíte ještě víc! :)
Postup přípravy
- Květákové růžičky povařte v osolené vodě do poloměkka, ještě se pak budou dopékat v troubě. Přendejte je do zapékací misky a zasypejte kousky slaniny.
- Z másla a mouky upražte světlou jíšku, kterou postupně zalévejte mlékem a důkladně rozmíchávejte hrudky dohladka.
- Pak přidejte nastrouhané sýry, osolte a okořeňte muškátovým oříškem a tymiánovými lístky. Bešamelovou omáčku udržujte stále teplou, jinak vám začne rychle tuhnout.
- Květák se slaninou zalijte bešamelovou omáčkou a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Zapékejte dozlatova.