Mimi Thorisson

Gratinovaný mangold v bešamelu se sýrem Gruyère

Moje hodnocení
4x

Propadněte kouzlu tmavě zelené listové zeleniny, jako je kadeřávek, špenát nebo mangold. Mají totiž univerzální použití, lahodnou chuť a – máme-li věřit tomu, co se píše – jsou tím nejzdravějším, co vůbec lze konzumovat. Tento gratinovaný mangold je skvělou přílohovou alternativou ke klasickým vařeným bramborám a navíc představuje další způsob, jak dosáhnout toho, aby si děti zamilovaly zeleninu.

4 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

  • mangold 900 g
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 2 lžíce
  • větší cibule, nakrájená na tenká kolečka 1 ks
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • máslo 30 g
  • hladká mouka 2 a 1/2 lžíce
  • mléko (plnotučné mléko) 250 ml
  • nastrouhaný muškátový oříšek 1 špetka
  • sýr Gruyère, nastrouhaný 90 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Listy mangoldu nahrubo nasekejte a stonky nakrájejte na 5 cm velké kousky.
  3. Na velké soté pánvi na středním až vysokém plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a restujte cca 3 minuty, dokud nezesklovatí. Přisypte mangold, osolte a opepřete a na středním až mírném plamenu restujte 10 minut. Poté obsah pánve přendejte do oválné zapékací mísy o délce 30 cm.
  4. V menším rendlíku na středním plameni nechte rozpustit máslo. Přimíchávejte mouku, dokud směs není hladká. Následně přimíchejte mléko a za stálého šlehání metlou přiveďte obsah rendlíku k varu, načež plamen stáhněte a zvolna vařte cca 10 minut, dokud omáčka nezhoustne a není krémová. Bešamel okořeňte muškátovým oříškem, osolte a opepřete.
  5. Nyní bešamelem přelijte mangold v zapékací misce, posypte sýrem Gruyère a pečte cca 25 minut, dokud omáčka nezačne bublat a nemá zlatohnědou barvu. Ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mimi Thorisson

Knihy Omega Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty