Gratinovaný mangold v bešamelu se sýrem Gruyère
Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně
Gratinovaný mangold v bešamelu se sýrem Gruyère
Zdroj:
Francouzská venkovská kuchyně
Propadněte kouzlu tmavě zelené listové zeleniny, jako je kadeřávek, špenát nebo mangold. Mají totiž univerzální použití, lahodnou chuť a – máme-li věřit tomu, co se píše – jsou tím nejzdravějším, co vůbec lze konzumovat. Tento gratinovaný mangold je skvělou přílohovou alternativou ke klasickým vařeným bramborám a navíc představuje další způsob, jak dosáhnout toho, aby si děti zamilovaly zeleninu.
4 porce
60 minut
francouzská
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 200 °C.
-
Listy mangoldu nahrubo nasekejte a stonky nakrájejte na 5 cm velké kousky.
-
Na velké soté pánvi na středním až vysokém plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a restujte cca 3 minuty, dokud nezesklovatí. Přisypte mangold, osolte a opepřete a na středním až mírném plamenu restujte 10 minut. Poté obsah pánve přendejte do oválné zapékací mísy o délce 30 cm.
-
V menším rendlíku na středním plameni nechte rozpustit máslo. Přimíchávejte mouku, dokud směs není hladká. Následně přimíchejte mléko a za stálého šlehání metlou přiveďte obsah rendlíku k varu, načež plamen stáhněte a zvolna vařte cca 10 minut, dokud omáčka nezhoustne a není krémová. Bešamel okořeňte muškátovým oříškem, osolte a opepřete.
-
Nyní bešamelem přelijte mangold v zapékací misce, posypte sýrem Gruyère a pečte cca 25 minut, dokud omáčka nezačne bublat a nemá zlatohnědou barvu. Ihned podávejte.
Gratinovaný mangold v bešamelu se sýrem Gruyère
Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně
Gratinovaný mangold v bešamelu se sýrem Gruyère
Zdroj:
Francouzská venkovská kuchyně