Suroviny
- mangold 900 g
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- cibule (větší, nakrájená na tenká kolečka) 1 ks
- máslo 30 g
- hladká mouka 2 a 1/2 lžíce
- plnotučné mléko 250 ml
- muškátový oříšek (nastrouhaný ) 1 špetka
- Gruyère (nastrouhaný) 90 g
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Listy mangoldu nahrubo nasekejte a stonky nakrájejte na 5 cm velké kousky.
- Na velké soté pánvi na středním až vysokém plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a restujte cca 3 minuty, dokud nezesklovatí. Přisypte mangold, osolte a opepřete a na středním až mírném plamenu restujte 10 minut. Poté obsah pánve přendejte do oválné zapékací mísy o délce 30 cm.
- V menším rendlíku na středním plameni nechte rozpustit máslo. Přimíchávejte mouku, dokud směs není hladká. Následně přimíchejte mléko a za stálého šlehání metlou přiveďte obsah rendlíku k varu, načež plamen stáhněte a zvolna vařte cca 10 minut, dokud omáčka nezhoustne a není krémová. Bešamel okořeňte muškátovým oříškem, osolte a opepřete.
- Nyní bešamelem přelijte mangold v zapékací misce, posypte sýrem Gruyère a pečte cca 25 minut, dokud omáčka nezačne bublat a nemá zlatohnědou barvu. Ihned podávejte.
Gratinovaný mangold v bešamelu se sýrem Gruyère Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně