5 ořechů, které mohou prospívat zdraví, kráse, ale i hubnutí

Zdravé hubnutí představuje nejrozumnější a zároveň jedinou udržitelnou cestu za vysněnou postavou. Často však chybujeme, že se při hubnutí vyhýbáme zdravým potravinám s vyšším obsahem tuku, které prospívají našemu zdraví i kráse.

Ořechy jsou doslova výživový poklad plný zdravých tuků, bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek, které nám s hubnutím mohou pomoci. V neposlední řadě nám jejich sytící efekt zabrání v přejídání. Podívejte se, které ořechy se rozhodně vyplatí do jídelníčku zařadit, i když zrovna hubnete.

Ořechy zasytí i nastartují metabolismus

Hubnutí není o ničem jiném než kalorickém deficitu, který se odvíjí od energie přijaté a vydané. Syté potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky, nám pocit sytosti zajistí, a navíc skvěle chutnají a v létě uspokojí naše chutě na něco dobrého. Neznamená to, že můžeme sníst celý sáček ořechů na posezení, i toho dobrého vždy konzumujeme s rozumem a mírou. „Nejčastější doporučení zní, že bychom do jídelníčku měli zařadit 10–25 g oříšků denně. Záleží však na konkrétním druhu ořechů, který si zrovna dáváte, proto sledujte obsah sacharidů i tuků, mezi nejméně kalorické patří arašídy, mandle či pistácie,“ doplňuje Petra Vránová, generální ředitelka největší české pražírny Alika.

Některé studie dokonce ukazují, že pravidelnou konzumací ořechů můžeme zrychlit metabolismus a podpořit spalování tuků. Vztahem mezi konzumací ořechů a metabolismem se zabývaly studie prezentované v odborných časopisech, jako jsou American Journal of Clinical Nutrition či The Journal of Nutrition. Ořechy navíc podpoří celkové zdraví i naši psychickou pohodu.

Mandle mají skvělý poměr makroživin

První příčku popularity při hubnutí zastupují jednoznačně mandle. Nejedna studie potvrdila, že mandle mohou stimulovat organismus a pomoci s hubnutím. Mandle navíc obsahují významné množství vitamínu E. Tento silný antioxidant pomáhá udržovat v kondici naši pleť, aby byla hydratovaná, pružná a bez jemných vrásek. Přítomné omega-3 mastné kyseliny v mandlích mají protizánětlivé vlastnosti, což ocení osoby s ekzémy a akné.

Mezi další prospěšné látky v mandlích patří hořčík či bílkoviny, kdy ve 100 g mandlí přijmeme 20 g bílkovin a celých 12 g vlákniny, což ocení naše zažívání. Podíváte-li se na sacharidy, jejich množství ocení dietáři i diabetici. Dopřát si je můžeme jen tak jako zdravou svačinku nebo přidat různě do salátů či ranní kaše. Mandle se rozhodně pyšní dobrým poměrem základních makroživin, za den si jich klidně dopřejte kolem 20 kousků.

Lískové ořechy udrží cholesterol na uzdě

Další ořech, který si s chutí pravidelně dopřejte, je lískový. Lískový oříšek se řadí mezi nejbohatší zdroje polyfenolických látek a mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají snižovat nežádoucí cholesterol. Z vitamínů nám dodají B1, B2, E a z minerálních látek železo a mangan. „Své využití nachází lískové ořechy v teplé i studené kuchyni. Konzumují se syrové, pražené, loupané i neloupané. Dnes bez problémů seženete i lískooříškovou mouku, kterou ocení v kuchyni především celiaci, ale řadu využití najdou i lískooříškové kostky, které vám obohatí kaši, domácí granolu, ale i dezerty či domácí zmrzliny s ovocným základem. Bez lískooříškové náplně se neobejdou koláče či tradiční vánoční cukroví,“ dává tipy do kuchyně Petra Vránová. Lískové ořechy jsou tradiční plodinou a používanou surovinou nejen u nás a na Slovensku, v Německu či Ukrajině, ale pěstují se i v Americe. Největším producentem je však Turecko, které pěstuje 75 % světové produkce lískových ořechů.

Zelené oříšky sníží chuť k jídlu

Pistáciím se ne nadarmo přezdívá zelené zlato, mají vysokou výživovou hodnotu, obsahují mnoho bílkovin i vlákniny, navíc také antioxidanty, minerální látky a vitamíny, například vitamín B6 posiluje naši imunitu a podporuje dobrou náladu. Zmíněné antioxidanty obsažené v pistáciích zpomalují proces stárnutí a esenciální aminokyseliny, hlavně arginin, pomáhají posilovat imunitní systém. Obsažený fenylalanin zlepšuje dobrou náladu a snižuje chuť k jídlu. „V pistáciích najdeme zhruba 160 kalorií na 30gramovou porci. Zároveň mají nízký glykemický index a rychle zasytí, takže se po jejich konzumaci cítíme dobře, energie se dostává tělu pozvolna a nepřepadne nás rychle hlad. Z tohoto důvodu se pistácie zařazují i do redukčních jídelníčků,“ vysvětluje Petra Vránová z pražírny. Pochutnejte si na nich jen tak nebo si z nich připravte lahodnou svačinku v podobě pesta či s nimi doplňte ovocný i zeleninový salát. Jejich jedinečná chuť skvěle doplní sladké i slané pokrmy, jakým může být třeba sýrová pomazánka.

Vlašské ořechy dodají omega-3 mastné kyseliny

Ořech, který nám nejvíce připomíná lidský mozek, patří mezi další ořechy, které si s chutí pravidelně dopřejte i při shazování nadbytečných kilogramů. Podobnost s lidským mozkem je velice příznačná, jelikož právě vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mohou podpořit činnost mozku i srdce. Navíc mají značný obsah antioxidantů, které bojují proti zánětům v těle. Přestože při pohledu na nutriční hodnoty mají vlašáky menší množství bílkovin i vlákniny než mandle, atakují první příčku pomyslného žebříčku potravin s antioxidačními účinky s vysokou koncentrací omega-6 i omega-3 nenasycených mastných kyselin, dále mangan, zinek, měď i vitamín B. Soubor těchto látek napomáhá nejen hubnutí, ale i dobré náladě. Kombinace zdravých tuků, bílkovin a nízkého obsahu sacharidů dělá z vlašských ořechů vhodnou potravinu během hubnutí. Vychutnat si je můžeme jen tak nebo je přidáme do jogurtu, ovesné kaše či smoothie, skvěle se hodí i do salátů či těstovinových jídel.

Buráky zásobí tělo bílkovinami

Arašídy většina z nás považuje za oříšek, přestože se jedná o luštěninu. Vzhledem i chutí však připomínají ořechy, a navíc patří mezi jedny z těch nejoblíbenějších. Mnoho z nás si na nich rádo pochutná jen tak, ale své využití nachází i při vaření. Pražené arašídy tvoří základ asijské kuchyně, skvěle hrají i v kombinaci s masem a arašídové máslo skvěle poslouží na chlebu jako zdravá svačina.  V rozumné míře rozhodně patří arašídy do vyváženého jídelníčku, a to i při hubnutí. „Dopřejte si klidně hrst arašídů denně. Arašídy obsahují na 100 g celých 25 bílkovin, které mají navíc vysokou biologickou hodnotu, tedy vysokou vstřebatelnost a využitelnost. Arašídy nám pomáhají také stabilizovat krevní cukr a dodají tělu mnoho mikroživin i vitamínů,“ doplňuje výhody konzumace arašídů Petra Vránová. Arašídy jsou také bohaté na vitamíny a minerální látky, kdy při 100 g arašídů dodáme tělu 50 % denní doporučené dávky hořčíku. Ze stopových prvků nám arašídy mohou významně doplnit mangan, který se podílí na vyplavování jedů z organismu a podporuje tak naši obranyschopnost.

Ořechy se skvěle kombinují s dalšími zdravými potravinami, jako je ovoce, zelenina, ale i mléčné produkty, drůbeží maso či celozrnné výrobky, jako jsou ovesné vločky a rýže.  Pokud trpíte na alergie, buďte s ořechy obezřetní. Počet osob s alergickými reakcemi na některé složky potravin roste a alergie na ořechy a arašídy patří mezi velmi časté.  Při hubnutí mějte pod kontrolou konzumované množství, jinak nic nebrání tomu, si na ořeších i během redukce hmotnosti pochutnat. Ořechy nám skvěle doplní řadu pokrmů a nutričně je obohatí, od snídaně, přes hlavní jídla až po svačiny. Kombinací ořechů s dalšími zdravými potravinami můžeme navýšit nutriční hodnotu jídla a podpořit tak hubnutí.  Myslete na to, že zdravé stravování je klíčem ke zdravému i štíhlému tělu a celkové pohodě, která je rovněž klíčovým prvkem při shazování nadbytečných kilogramů.

Zdroj: Alika; zdroj foto: iStock

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty