Anneka Manning

Slepované bezé řezy s čokoládovou ganache a lískovými ořechy

Moje hodnocení
3x

Tyto řezy připomínají malé dortíky, jsou elegantní, lákavé a nesmírně snadné na přípravu. Stačí je jen upéct, slepit a udělat dojem!

8 porcí
60 minut

Suroviny

  • kvalitní tmavá čokoláda (70 % kakaa), nasekaná 60 g
  • smetana ke šlehání 2 lžíce
  • lískové ořechy, nahrubo nasekané, k podávání

Bezé

  • opražené a oloupané lískové ořechy 150 g
  • bílky pokojové teploty 4 ks
  • sůl 1 špetka
  • extra jemný cukr krupice 220 g
  • vanilková esence nebo extrakt 1 a 1/2 lžičky

Ganache

Postup přípravy

  1. Rozehřejte troubu na 100°C. Na tři kusy pečicího papíru nakreslete čtverec 20 x 20 cm. Vyložte těmito pečicími papíry popsanou stranou dolů tři plechy.
  2. Lískovooříškové bezé připravíte tak, že ve food processoru nasekáte 100 g lískových oříšků najemno. Zbylé oříšky nasekejte nahrubo.
  3. Pomocí kuchyňského robota se šlehací metlou nebo elektrického šlehače vyšlehejte ve velké čisté a suché míse bílky se solí při středních otáčkách do stavu, kdy se začnou tvořit měkké špičky. Nepřestávejte směs šlehat a přidávejte po jednotlivých lžících cukr, každou vždy pořádně zašlehejte, až bude směs tuhá a lesklá a cukr zcela rozpuštěný. Zašlehejte vanilkovou esenci nebo extrakt. Pomocí stěrky nebo kovové lžíce vmíchejte opatrně do bílkového sněhu nasekané lískové ořechy tak, aby se rovnoměrně promíchaly.
  4. Rozdělte směs na bezé rovnoměrně na tři plechy a rozetřete je stejnoměrně pomocí vypouklé strany lžíce do tvaru předkreslených čtverců. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu a 40 minut nebo dokud bezé nebude na povrchu křehké, po každých 30 minutách pečení plechy prohoďte. Vypněte troubu a nechte bezé v troubě se zavřenými dvířky 2 hodiny pomalu chladnout na pokojovou teplotu.
  5. Čokoládovou ganache připravíte tak, že vložíte čokoládu a šlehačku do malého hrnce na mírný oheň. Za častého míchání nechte čokoládu rozpustit a směs promíchejte dohladka. Přelijte ji do středně velké mísy, zakryjte a nechte odstát při pokojové teplotě, dokud nebude mít řídkou roztíratelnou konzistenci.
  6. Potřete jeden z vychladlých plátů bezé rovnou na plechu polovinou ganache. Položte na něj další plát bezé. Ten potřete zbývající čokoládovou ganache a završte posledním plátem bezé. Zabalte do potravinové fólie a nechte 10 minut odležet v lednici.
  7. Vložte 60 g čokolády a 2 polévkové lžíce smetany do malé žáruvzdorné misky nad hrnec s mírně vroucí vodou, dbejte o to, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody. Za občasného míchání nechte čokoládu rozpustit a směs promíchejte dohladka. Odstavte misku z hrnce.
  8. Slepené bezé přesuňte opatrně na prkénko. Ostrým nožem nejprve odkrojte kraje a pak rozkrojte na 8 porcí o velikosti přibližně 5 x 10 cm. Každý řez pokapejte čokoládovou směsí a poházejte nahrubo nasekanými lískovými ořechy. Podávejte.

PRIMA TIPY:

  • Lískové ořechy opražte a oloupejte tak, že vyložíte plech pečicím papírem a na něj navrstvíte lískové ořechy. Pečte je 10 minut při 180 °C nebo 160 °C při použití funkce horký vzduch. Občas plechem zatřeste. Oříšky zezlátnou a začne se z nich odlupovat slupka. Vyndejte je a nechte je vychladnout. Vložte lískové oříšky do čisté utěrky a třením z nich odstraňte slupky.
  • Tyto řezy vydrží ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě 2 dny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Anneka Manning

Knihy Omega Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty