Suroviny
- tmavá čokoláda (kvalitní,70 % kakaa, nasekaná) 60 g
- smetana ke šlehání 2 lžíce
- lískové ořechy (nahrubo nasekané, k podávání)
Bezé
- lískové ořechy (opražené a oloupané ) 150 g
- bílek (pokojové teploty) 4 ks
- cukr krupice (extra jemný ) 220 g
- vanilková esence (nebo extrakt) 1 a 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
Ganache
- tmavá čokoláda (kvalitní,70 % kakaa, nasekaná) 150 g
- smetana ke šlehání 125 ml
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 100°C. Na tři kusy pečicího papíru nakreslete čtverec 20 x 20 cm. Vyložte těmito pečicími papíry popsanou stranou dolů tři plechy.
- Lískovooříškové bezé připravíte tak, že ve food processoru nasekáte 100 g lískových oříšků najemno. Zbylé oříšky nasekejte nahrubo.
- Pomocí kuchyňského robota se šlehací metlou nebo elektrického šlehače vyšlehejte ve velké čisté a suché míse bílky se solí při středních otáčkách do stavu, kdy se začnou tvořit měkké špičky. Nepřestávejte směs šlehat a přidávejte po jednotlivých lžících cukr, každou vždy pořádně zašlehejte, až bude směs tuhá a lesklá a cukr zcela rozpuštěný. Zašlehejte vanilkovou esenci nebo extrakt. Pomocí stěrky nebo kovové lžíce vmíchejte opatrně do bílkového sněhu nasekané lískové ořechy tak, aby se rovnoměrně promíchaly.
- Rozdělte směs na bezé rovnoměrně na tři plechy a rozetřete je stejnoměrně pomocí vypouklé strany lžíce do tvaru předkreslených čtverců. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu a 40 minut nebo dokud bezé nebude na povrchu křehké, po každých 30 minutách pečení plechy prohoďte. Vypněte troubu a nechte bezé v troubě se zavřenými dvířky 2 hodiny pomalu chladnout na pokojovou teplotu.
- Čokoládovou ganache připravíte tak, že vložíte čokoládu a šlehačku do malého hrnce na mírný oheň. Za častého míchání nechte čokoládu rozpustit a směs promíchejte dohladka. Přelijte ji do středně velké mísy, zakryjte a nechte odstát při pokojové teplotě, dokud nebude mít řídkou roztíratelnou konzistenci.
- Potřete jeden z vychladlých plátů bezé rovnou na plechu polovinou ganache. Položte na něj další plát bezé. Ten potřete zbývající čokoládovou ganache a završte posledním plátem bezé. Zabalte do potravinové fólie a nechte 10 minut odležet v lednici.
- Vložte 60 g čokolády a 2 polévkové lžíce smetany do malé žáruvzdorné misky nad hrnec s mírně vroucí vodou, dbejte o to, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody. Za občasného míchání nechte čokoládu rozpustit a směs promíchejte dohladka. Odstavte misku z hrnce.
- Slepené bezé přesuňte opatrně na prkénko. Ostrým nožem nejprve odkrojte kraje a pak rozkrojte na 8 porcí o velikosti přibližně 5 x 10 cm. Každý řez pokapejte čokoládovou směsí a poházejte nahrubo nasekanými lískovými ořechy. Podávejte.
PRIMA TIPY:
- Lískové ořechy opražte a oloupejte tak, že vyložíte plech pečicím papírem a na něj navrstvíte lískové ořechy. Pečte je 10 minut při 180 °C nebo 160 °C při použití funkce horký vzduch. Občas plechem zatřeste. Oříšky zezlátnou a začne se z nich odlupovat slupka. Vyndejte je a nechte je vychladnout. Vložte lískové oříšky do čisté utěrky a třením z nich odstraňte slupky.
- Tyto řezy vydrží ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě 2 dny.