Letní koláč s ovocem a lískovými oříšky

Moje hodnocení
3x

Skvělý koláč, ve kterém můžete zužitkovat poslední letní ovoce. Volte ale takové, které nepouští příliš šťávy. V krému, který se peče, můžete místo lískových ořechů použít i mandlovou mouku nebo klasické mandle.

10 porcí
90 minut

Forma průměr 22 cm

  • máslo 150 g
  • špaldová hladká mouka 330 g
  • moučkový třtinový cukr 100 g
  • vejce (velikost M) 1 ks

Náplň

  • domácí meruňková marmeláda 5 lžic
  • máslo (máslo pokojové teploty) 180 g
  • třtinový cukr 150 g
  • lískové ořechy 150 g
  • špaldová hladká mouka 100 g
  • kypřicí prášek 1/2 lžičky
  • vanilka 1/2 lžičky
  • vejce 2 ks
  • rybíz cca 80 g
  • meruňky 8 ks
  • oříšky na posypání

Postup přípravy

  1. Rozpalte troubu na 165 °C (horkovzduch). Rukama zpracujte všechny ingredience a vytvořte hladké těsto.
  2. Přesuňte ho do lednice a mezitím si připravte zbytek.
  3. Na pánvi opražte lískové ořechy (ideálně loupané) a v robotu je rozmixujte do lískooříškové mou­ky.
  4. Do hluboké misky přendejte mouku z ořechů, špaldovou mouku, máslo, cukr, kypřicí prášek, vanilku a dvě vejce. Pomocí ručního šlehače vše vyšlehejte do nadýchanějšího kré­mu.
  5. Připravte si kulatou formu, vymažte ji a vysypte moukou.
  6. Těsto rozválejte na pomoučené ploše a přeneste jej do formy. Pomažte ho marmeládou a na ni rovnou dejte krém.
  7. Hezky jej uhlaďte až k okrajům. Na něj pak dávejte půlky meruněk a rybíz. Ovoce do krému zamáčkněte.
  8. Na závěr posypte ½ lžící cukru a hrstí ořechů.
  9. Pečte cca 45–50 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty