Forma průměr 22 cm
- máslo 150 g
- špaldová hladká mouka 330 g
- moučkový cukr (třtinový ) 100 g
- vejce (velikost M) 1 ks
Náplň
- marmeláda (domácí meruňková ) 5 lžic
- máslo (pokojové teploty) 180 g
- třtinový cukr 150 g
- lískové ořechy 150 g
- špaldová hladká mouka 100 g
- vanilka 1/2 lžičky
- vejce 2 ks
- rybíz cca 80 g
- meruňky 8 ks
- sekané oříšky (na posypání)
Postup přípravy
- Rozpalte troubu na 165 °C (horkovzduch). Rukama zpracujte všechny ingredience a vytvořte hladké těsto.
- Přesuňte ho do lednice a mezitím si připravte zbytek.
- Na pánvi opražte lískové ořechy (ideálně loupané) a v robotu je rozmixujte do lískooříškové mouky.
- Do hluboké misky přendejte mouku z ořechů, špaldovou mouku, máslo, cukr, kypřicí prášek, vanilku a dvě vejce. Pomocí ručního šlehače vše vyšlehejte do nadýchanějšího krému.
- Připravte si kulatou formu, vymažte ji a vysypte moukou.
- Těsto rozválejte na pomoučené ploše a přeneste jej do formy. Pomažte ho marmeládou a na ni rovnou dejte krém.
- Hezky jej uhlaďte až k okrajům. Na něj pak dávejte půlky meruněk a rybíz. Ovoce do krému zamáčkněte.
- Na závěr posypte ½ lžící cukru a hrstí ořechů.
- Pečte cca 45–50 minut.
Letní koláč s ovocem a lískovými oříšky 2 Zdroj: P&G Foodies