Bramborový knedlík
- vařené brambory (den předem, nastrouhané najemno) 800 g
- hrubá mouka (dle savosti brambor) 200 - 250 g
- vejce 2
- sůl 1 vanička
- škrob 2 PL
Fialové zelí
- červené zelí 500 g
- cibule 1
- sádlo 2 PL
- cukr 2 PL
- ocet 3 PL
- červené víno 100 ml
- sůl
- pepř
Postup
Na sádle orestujeme cibuli, přidáme kachní maso, osolíme, opepříme a krátce prohřejeme. Brambory smícháme s moukou, vejci, solí a škrobem, vypracujeme těsto (měkké, ale nelepivé). Těsto rozdělíme na 5 dílů, každý rozplácneme, naplním masem a zabalíme do koule. Knedlíky vaříme v osolené vodě cca 12–15 minut.
Zelí připravíme tak, že na sádle orestujeme cibuli s cukrem, přidáme zelí, ocet, víno, osolíme, opepřeme a dusíme cca 30 minut. Cibuli na kolečka dáme na plech, zakápneme olejem, osolíme a pečeme při 180 °C cca 15–20 minut dozlatova.
Autor receptu: Ondřej Tomiška