Suroviny
- zeleninový vývar 1,5 l
- brambory (oloupané, na kostičky) 500 g
- smetana 150 ml
- máslo 3 PL
- nakládané houby (nebo čerstvé) 100 g
- ocet 2 PL
- cukr krupice 2 PL
- kopr 1 svazek
- vejce 5
- sůl
- pepř
Postup
V hrnci rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a připravíme si světlou jíšku. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Brambory si uvaříme zvlášť.
Vmícháme namočené houby, ocet, cukr a stonek kopru. Dochutíme solí a pepřem. Necháme provařit 30–45 minut.
Vyndáme stonek kopru a přidáme uvařené brambory. Vejce vaříme při 75 °C po dobu 13–14 minut, aby zůstal žloutek tekutý.
Autor receptu: Ondřej Tomiška