Pokud máte to štěstí, že vám na zahradě roste statný ořech, asi každý rok řešíte, jak ořechy uskladnit, aby vydržely. Možností je více a my vám poradíme, jak na to.

Naučte se, jak usladnit vlašské ořechy Zdroj: iStock
Pokud máte to štěstí, že vám na zahradě roste statný ořech, asi každý rok řešíte, jak ořechy uskladnit, aby vydržely. Možností je více a my vám poradíme, jak na to.
Vlašské ořechy jsou v české kuchyni tradiční surovinou, používají se nejen při přípravě vánočního cukroví, ale neobejde se bez něj dobrý jablečný štrúdl, bábovka, ale i brownies nebo banánový chlebíček. Protože obsahují mnoho minerálů a vitamínů, je skvělé je přihodit třeba i do snídaňové kaše nebo do domácí granoly.
Stejně jako všechny ostatní ořechy, i vlašáky obsahují velkou porci zdravých tuků. Kvůli tomu ale mají také tendenci k rychlému žluknutí. Proto je nezbytné je správně skladovat, aby nedošlo k jejich znehodnocení.
Kompletní recept najdete ZDE
Především kvůli úspoře místa je ideální skladovat ořechy už vyloupané. Jakmile ořechy ze zahrady necháte proschnout, můžete se pustit do loupání. Poté je nutné i vyloupané ořechy nechat uschnout, nejlépe v jedné vrstvě.
Pokud vyloupané ořechy dáte do sklenice, vydrží vám v pokojové teplotě 2 až 4 týdny, poté se jejich chuť začne měnit. Můžete je strčit do lednice, kde se tato doba prodlouží asi na 3 až 4 měsíce. Další možností je uchovávání v mrazničce, ideálně v zavakuovaných balíčcích nebo uzavíratelných krabičkách. Takto vydrží ořechy až 2 roky, proto si nezapomeňte balíčky popsat i s datem uložení.
Jak všechny hospodyňky, a zvlášť ty se zahradou, dobře vědí, lednice a mrazák nejsou nafukovací. Z důvodu úspory místa můžete vyzkoušet i další způsob skladování a ořechy zavařit ve sklenici. Je to rychlé a jednoduché, protože ořechy se zavařují nasucho, tedy bez nálevu. Dobře usušené vyloupané ořechy dejte do suchých vysterilizovaných sklenic, naplňte je asi 1 cm pod okraj. Pevně zavíčkujte a v zavařovacím hrnci sterilizujte 15 až 20 minut při teplotě 80 °C. Případně můžete zavařovat v klasickém hrnci, na dno dejte starou utěrku, na ni dejte připravené sklenice, aby se nedotýkaly, zalijte vodou do poloviny a sterilizujte 15 minut od bodu varu na mírném ohni. Po vyjmutí nezapomeňte otočit dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo. Správně zavařené ořechy vydrží v dobré kondici až několik let.
PRIMA TIP: Před použitím ořechů v receptu doporučujeme jádra vždy nasucho lehce opéct. Zvýrazní se tím jejich chuť i vůně.
Zdroj: autorský text
Kompletní recept najdete ZDE
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living