Pokud máte to štěstí, že vám na zahradě roste statný ořech, asi každý rok řešíte, jak ořechy uskladnit, aby vydržely. Možností je více a my vám poradíme, jak na to.
Jak uskladnit vyloupané vlašské ořechy, aby dlouho vydržely
Vlašské ořechy jsou v české kuchyni tradiční surovinou, používají se nejen při přípravě vánočního cukroví, ale neobejde se bez něj dobrý jablečný štrúdl, bábovka, ale i brownies nebo banánový chlebíček. Protože obsahují mnoho minerálů a vitamínů, je skvělé je přihodit třeba i do snídaňové kaše nebo do domácí granoly.
Stejně jako všechny ostatní ořechy, i vlašáky obsahují velkou porci zdravých tuků. Kvůli tomu ale mají také tendenci k rychlému žluknutí. Proto je nezbytné je správně skladovat, aby nedošlo k jejich znehodnocení.
Vlašské ořechy se skvěle hodí třeba do banánového chlebíčku. Připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Především kvůli úspoře místa je ideální skladovat ořechy už vyloupané. Jakmile ořechy ze zahrady necháte proschnout, můžete se pustit do loupání. Poté je nutné i vyloupané ořechy nechat uschnout, nejlépe v jedné vrstvě.
Pokud vyloupané ořechy dáte do sklenice, vydrží vám v pokojové teplotě 2 až 4 týdny, poté se jejich chuť začne měnit. Můžete je strčit do lednice, kde se tato doba prodlouží asi na 3 až 4 měsíce. Další možností je uchovávání v mrazničce, ideálně v zavakuovaných balíčcích nebo uzavíratelných krabičkách. Takto vydrží ořechy až 2 roky, proto si nezapomeňte balíčky popsat i s datem uložení.
Jak všechny hospodyňky, a zvlášť ty se zahradou, dobře vědí, lednice a mrazák nejsou nafukovací. Z důvodu úspory místa můžete vyzkoušet i další způsob skladování a ořechy zavařit ve sklenici. Je to rychlé a jednoduché, protože ořechy se zavařují nasucho, tedy bez nálevu. Dobře usušené vyloupané ořechy dejte do suchých vysterilizovaných sklenic, naplňte je asi 1 cm pod okraj. Pevně zavíčkujte a v zavařovacím hrnci sterilizujte 15 až 20 minut při teplotě 80 °C. Případně můžete zavařovat v klasickém hrnci, na dno dejte starou utěrku, na ni dejte připravené sklenice, aby se nedotýkaly, zalijte vodou do poloviny a sterilizujte 15 minut od bodu varu na mírném ohni. Po vyjmutí nezapomeňte otočit dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo. Správně zavařené ořechy vydrží v dobré kondici až několik let.
PRIMA TIP: Před použitím ořechů v receptu doporučujeme jádra vždy nasucho lehce opéct. Zvýrazní se tím jejich chuť i vůně.
Zdroj: autorský text
Vyzkoušejte ořechové rohlíčky podle Karolíny Kamberské
Kompletní recept najdete ZDE
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH