Suroviny
- máslo 3 lžíce
- pórek (světlá část nakrájená na kolečka) 1 ks
- řapíkatý celer (na plátky) 2 stonky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- česnek (prolisovaný) 3 stroužky
- drůbeží vývar 2 l
- kuskus 100 g
- pečené maso (z kuřete; natrhaného po vlákně) 200 g
- vejce (velikost L) 3 ks
- citronová šťáva 3 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná) 2 lžičky
- jarní cibulka 3 ks
Postup přípravy:
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo, přidejte pórek, řapíkatý celer, osolte a opepřete, opékejte asi 10 minut a na poslední minutu přidejte česnek.
- Přilijte vývar, přiveďte k varu a přisypte kuskus. Polévku odstavte z plotny a vmíchejte do ní natrhané kuřecí maso.
- V misce prošlehejte vejce s citronovou šťávou a za stálého šlehání do misky pozvolna přilijte 1–2 naběračky horké polévky tak, aby se vejce nesrazila. Vzniklou směs poté za stálého šlehání pozvolna nalijte zpět do polévky.
- Nakonec vmíchejte kůru s jarní cibulkou, polévku vraťte na plotnu a za stálého míchání 5 minut zvolna vařte do zhoustnutí. Před podáváním můžete dozdobit celerovou natí.
Další tip na famózní polévku? Tentokrát si pusťte videorecept na čočkovku!
Kompletní recept najdete ZDE: Polévka z červené čočky s rajčaty
Nebo mrkněte na další kuřecí polévky: