Nejrychlejší kuřecí polévka s nudlemi

Moje hodnocení
4x

Superklasika s mnoha možnostmi přípravy, ale společným léčivým, životabuditelským účinkem. Ač chutná jako od prababičky, geniální nápad s mletým kuřecím masem plus pár světových ingrediencí z ní činí rychlovku, kterou zvládne každý – a navíc velmi luxusní, přitom nijak drahou.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 5 lžic
  • mleté kuřecí maso 500 g
  • česnek nakrájený nahrubo 4 stroužky
  • mletý koriandr 1,5 lžičky
  • velká mrkev nakrájená na malé kostičky 1 ks
  • řapíkatý celer zbavený vláken a nakrájený na plátky 2 řapíky
  • velká šalotka nakrájená nadrobno 1 ks
  • lístky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného) 1 lžíce
  • drůbeží vývar 1,5–2 litru
  • oblíbené polévkové těstoviny 1–2 hrsti
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

K podávání

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte na středně vysokém stupni 3 lžíce oleje. Přidejte mleté maso, důkladně ho osolte a opepřete a za stálého promíchávání vařečkou smažte asi 3 minuty a rozdělujte na drobty.
  2. Přidejte česnek a koriandr a smažte dál asi 2 minuty, až budou kousky masa propečené. Děrovanou naběračkou maso vyndejte a dejte do misky, kterou přikryjte, aby neosychalo.
  3. Do hrnce dejte zbylý olej, mrkev, celer, šalotku a tymián, osolte, opepřete. Restujte asi 3 minuty, pak vlijte vývar (méně či více, podle toho, jak chcete mít polévku hustou) a na vysokém stupni uveďte do varu.
  4. Vsypte těstoviny a krátce povařte, je-li třeba, polévku trochu zřeďte vývarem, vraťte do ní maso spolu se šťávou, kterou pustilo, prohřejte a dochuťte solí a pepřem. Polévku můžete podávat jen tak, ale zajímavé chuti dosáhnete kopečkem zakysané smetany, hrstkou jemně nakrájených bylinek a trochou citronové kůry.

PRIMA TIP: Mleté maso obecně má při opékání tendenci tvořit tvrdé, gumovité hrudky. Abyste tomu předešli, hodně ho promíchávejte a hrudky roztírejte a drťte. Nakonec je v misce můžete ještě protřít vidličkou, během tepelné úpravy vám skvěle pomůže i mačkadlo na brambory.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty