Suroviny
- extra virgin olivový olej 5 lžic
- mleté maso (kuřecí ) 500 g
- česnek (nakrájený nahrubo) 4 stroužky
- mletý koriandr 1,5 lžičky
- mrkev (velká,nakrájená na malé kostičky) 1 ks
- řapíkatý celer (zbavený vláken a nakrájený na plátky) 2 řapíky
- šalotka (velká,nakrájená nadrobno) 1 ks
- tymián (lístky čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného) 1 lžíce
- drůbeží vývar 1,5–2 litru
- těstoviny (oblíbené polévkové ) 1–2 hrsti
- sůl
- čerstvě namletý pepř
K podávání
- zakysaná smetana
- citronová kůra (nastrouhaná )
- bylinky (čerstvé )
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci rozehřejte na středně vysokém stupni 3 lžíce oleje. Přidejte mleté maso, důkladně ho osolte a opepřete a za stálého promíchávání vařečkou smažte asi 3 minuty a rozdělujte na drobty.
- Přidejte česnek a koriandr a smažte dál asi 2 minuty, až budou kousky masa propečené. Děrovanou naběračkou maso vyndejte a dejte do misky, kterou přikryjte, aby neosychalo.
- Do hrnce dejte zbylý olej, mrkev, celer, šalotku a tymián, osolte, opepřete. Restujte asi 3 minuty, pak vlijte vývar (méně či více, podle toho, jak chcete mít polévku hustou) a na vysokém stupni uveďte do varu.
- Vsypte těstoviny a krátce povařte, je-li třeba, polévku trochu zřeďte vývarem, vraťte do ní maso spolu se šťávou, kterou pustilo, prohřejte a dochuťte solí a pepřem. Polévku můžete podávat jen tak, ale zajímavé chuti dosáhnete kopečkem zakysané smetany, hrstkou jemně nakrájených bylinek a trochou citronové kůry.
PRIMA TIP: Mleté maso obecně má při opékání tendenci tvořit tvrdé, gumovité hrudky. Abyste tomu předešli, hodně ho promíchávejte a hrudky roztírejte a drťte. Nakonec je v misce můžete ještě protřít vidličkou, během tepelné úpravy vám skvěle pomůže i mačkadlo na brambory.