Suroviny
- kuřecí prsa 300 g
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- pastiňák (menší) 1 ks
- celer 50 g
- cibule 1/2 ks
- červená paprika (menší) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- celý pepř 5 kuliček
- sůl
- žloutek 2 ks
- smetana ke šlehání 100 ml
- kuřecí vývar 1,2 litru
- hladkolistá petržel (nebo pažitka)
Postup přípravy
- Do hrnce dejte kuřecí vývar, popř. vodu a nechtee přijít k varu. Poté přidejte celá kuřecí prsa a osolte. Jakmile se začne tvořit pěna, sesbírejte ji malým jemným sítkem a vývar nechte na mírném plameni vařit. Přidejte očištěnou celou petržel, pastinák, celer, cibuli, mrkev a také pár kuliček celého pepře. Polévku nechte půl hodiny probublávat na mírném plameni.
- Maso a mrkev vyndejte z vývaru a nakrájejte na kostičky. Zbytek vývaru i se zeleninou rozmixujte ponorným mixérem nebo v blendru dohladka. Poté přidejte na kostičky nakrájenou červenou papriku, vařenou mrkev, prolisované stroužky česneku a polévku nechte ještě dalších 10 minut vařit.
- V misce dobře rozšlehejte žloutky, do kterých postupně vmíchejte trošku vývaru, a vše opatrně nalijeme do polévky. Důkladně míchejte, aby se vejce v horké polévce nesrazilo. Nakonec do polévky zašlehejte smetanu. Dozdobit ji můžete třeba nasekanou čerstvou petrželí nebo pažitkou.
Vyzkoušejte také kuřecí polévku s estragonovými nočky a rajčaty podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE