Kuřecí polévka ze Santa Fé s pikantní salsou

Moje hodnocení
2x

Ano, Nové Mexiko je severoamerickým státem, ale jeho kuchyně je prostě mexická a v USA plošně zbožňovaná. Od běžných polévek ji odlišují nejen obvyklejší doplňky, ale i skvělá salsa (jejíž přebytek vám poslouží jako chuťovka třeba ke grilovaným jídlům).

4 porce
30 minut
mexická

Salsa

Polévka

Dokončení

Postup přípravy

  1. Na salsu předehřejte troubu na 250 °C nebo nastavte gril v troubě na nejvyšší teplotu. Chilli papričky potřete trochou oleje a na plechu je dejte do trouby nebo pod gril. Opékejte asi 10 až 15 minut (pod grilem asi 5 až 8 minut), v polovině doby je otočte, až budou opečené dozlatova a začnou se svraskávat.
  2. Přesuňte papričky do misky a zakryjte ji. Z vychladlých papriček pak stáhněte tenkou slupku a vyndejte stopku s jádřincem. Rozkrojte je napůl a vyškrabte semínka. Dužinu papriček rozmixujte s cibulí a česnekem, případně přidejte trošku vody.
  3. Salsu přesuňte do misky, vmíchejte oloupaná a nakrájená rajčata, koriandr a dochuťte solí případně cukrem. Dejte stranou.
  4. Na polévku rozehřejte na střední teplotě olej v hrnci, vsypte cibuli, osolte, opepřete, snižte teplotu na nízkou a hrnec přikryjte. Za pravidelného promíchávání smažte cibuli, až začne zlátnout, asi 10 minut. Po 5 minutách přidejte do hrnce česnek.
  5. Osmaženou cibuli s česnekem přesuňte do talíře a nechte stranou. Hrnec vraťte na plotnu, přidejte lžíci oleje a osmažte na něm proužky kuřecího masa, až budou světle zlaté, asi 3 minuty. Pak do hrnce vraťte cibuli s česnekem, vlijte sherry a bez pokličky ho nechte odvařit asi 2 minuty. Vlijte vývar, uveďte opět do mírného varu, vařte 5 minut, přidejte polovinu připravené salsy a polévku ochutnejte. Chcete-li, přidejte ještě trochu salsy. Polévku vařte ještě 5 minut.
  6. Podávejte v miskách s nastrouhaným sýrem, zbylou salsou, zakysanou smetanou, lístky koriandru a proužky tortilly.

Vyberte si z dalších receptů na kuřecí polévku z různých koutů světa

Další originální recepty z americké kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

K tex-mex kuchyni nedmyslitelně patří i avokádové guacamole! Připravte si ho podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty