Salsa
- chilli papričky (nepříliš ostré, např. poblano nebo jalapeño) 8–10 ks
- extra virgin olivový olej
- cibule (nahrubo nakrájená) 100 g
- česnek (nahrubo nakrájené) 2 stroužky
- rajčata (velká, zralá) 2 ks
- koriandr (nakrájený) 2 lžíce
- sůl
- cukr 1 špetka
Polévka
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- cibule (najemno nakrájená) 2 ks
- česnek (najemno nakrájený) 2 velké stroužky
- kuřecí prsa (nakrájená na proužky) 2 ks
- sherry (suché) 150 ml
- kuřecí vývar 1,25 l
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Dokončení
- čedar (nastrouhaný) 15 g
- zakysaná smetana 1 lžička
- koriandr (lístky)
- tortilla (nakrájená na proužky, opečená nasucho)
Postup přípravy
- Na salsu předehřejte troubu na 250 °C nebo nastavte gril v troubě na nejvyšší teplotu. Chilli papričky potřete trochou oleje a na plechu je dejte do trouby nebo pod gril. Opékejte asi 10 až 15 minut (pod grilem asi 5 až 8 minut), v polovině doby je otočte, až budou opečené dozlatova a začnou se svraskávat.
- Přesuňte papričky do misky a zakryjte ji. Z vychladlých papriček pak stáhněte tenkou slupku a vyndejte stopku s jádřincem. Rozkrojte je napůl a vyškrabte semínka. Dužinu papriček rozmixujte s cibulí a česnekem, případně přidejte trošku vody.
- Salsu přesuňte do misky, vmíchejte oloupaná a nakrájená rajčata, koriandr a dochuťte solí případně cukrem. Dejte stranou.
- Na polévku rozehřejte na střední teplotě olej v hrnci, vsypte cibuli, osolte, opepřete, snižte teplotu na nízkou a hrnec přikryjte. Za pravidelného promíchávání smažte cibuli, až začne zlátnout, asi 10 minut. Po 5 minutách přidejte do hrnce česnek.
- Osmaženou cibuli s česnekem přesuňte do talíře a nechte stranou. Hrnec vraťte na plotnu, přidejte lžíci oleje a osmažte na něm proužky kuřecího masa, až budou světle zlaté, asi 3 minuty. Pak do hrnce vraťte cibuli s česnekem, vlijte sherry a bez pokličky ho nechte odvařit asi 2 minuty. Vlijte vývar, uveďte opět do mírného varu, vařte 5 minut, přidejte polovinu připravené salsy a polévku ochutnejte. Chcete-li, přidejte ještě trochu salsy. Polévku vařte ještě 5 minut.
- Podávejte v miskách s nastrouhaným sýrem, zbylou salsou, zakysanou smetanou, lístky koriandru a proužky tortilly.
Vyberte si z dalších receptů na kuřecí polévku z různých koutů světa
Další originální recepty z americké kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH
K tex-mex kuchyni nedmyslitelně patří i avokádové guacamole! Připravte si ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE