Suroviny
- celé kuře 1 ks (cca 1 kg)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- mrkev 100 g
- petržel 100 g
- řapíkatý celer 100 g
- máslo
- rajčatový protlak 1/2 lžičky
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- hladkolistá petržel
- jarní cibulka
Uvaříme si poctivou kuřecí polévku.
Postup přípravy
- Pokud bys dělal jenom kuřecí vývar, je dobrý použít mix skeletů, křídel a krků. Jestli chceš mít ale polívku plnou masa, je potřeba vzít celý kuře. Budou z toho 3 litry polívky plný masa, a ještě litr a půl vývaru navíc.
- Maso si rozbourej, dej do pekáče, osol ho a strč do trouby rozehřátý na 220 stupňů na 30-40 minut. Pak kuře otoč a vrať to tam ještě na 10.
- Mezitím si na másle opeč mrkev, petržel a cibuli. Loupat to nemusíš, jenom to vem pořádně houbičkou, potom přihoď řapíkatej celer. Jestli chceš mít vývar hodně tmavej, přidej k zelenině rajčatový protlak a zarestuj ho.
- Přihoď opečené kuře a zalej studenou vodou. Přiveď pomalu k varu a sbírej pěnu, která se začala tvořit na povrchu, vývar se ti pak nezakalí.
- Až se pěna přestane tvořit, přidej bobkovej list, nový koření, celý pepř, kousek petrželky a nech opravdu mírným varem vařit 4 - 6 hodin.
- Polívku nech zchladnout, vyndej kuře a ober maso od kostí. Zbytek vývaru přeceď a přiveď zpátky k varu. 15 minut povař oloupanou a nakrájenou mrkev a petržel. Jestli nutně potřebuješ domácí nudle, tak si recept vygoogluj, já se s tím kvůli 7 korunám hodinu srát nebudu.
- Do hrnce hoď maso, polívku osol a opepři. Přidej zcezený nudle, který si vařil zvlášť. Nakrájej jarní cibulku, hladkolistou petržel a máš hotovo. Mně je jako jasný, že kolikrát nemáš čas, ale to ještě neznamená, že jebneš kuře i s obalem do hrnce, hodíš na to pokličku a za hodinu a půl čekáš zázraky. Aspoň jednou to zkus takhle, dělá se to den předem.
Vyzkoušejte také játrové knedlíčky do polévky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Játrové knedlíčky do polévky chutnají jako od babičky