Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- pórek (přepůlený a najemno nakájený (jen světlá část)) 1 ks
- česnek (najemno nasekaný) 2 stroužky
- řapíkatý celer (na 1cm kousky) 1 řapík
- bílé víno (suché ) 125 ml
- kukuřice (zrna ze 4 kukuřičných klasů)
- brambory (velká, nakrájená na 1,5cm kousky) 1 ks
- kuřecí vývar 1 litr
- estragon (nahrubo nasekaný) 2 lžíce
- kuřecí prsní řízek 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Do pomalého hrnce dejte olej, pórek, česnek, řapíkatý celer, víno, kukuřici, bramboru, vývar, polovinu estragonu a 500 ml vody. Osolte, opepřete a vařte 2 a půl hodiny až 3 hodiny na vysokém stupni, dokud brambora nezměkne.
- Snižte stupeň na nízký, přidejte kuřecí maso a vařte 20–30 minut, dokud se neuvaří.
- Vyndejte kuřecí maso z pomalého hrnce. Po vychladnutí natrhejte maso na vlákna, vraťte ho zpět do pomalého hrnce a nechte 5 minut prohřát.
- Polévku podávejte ozdobenou zbytkem estragonu.
- NA SPORÁKU: Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Pórek a řapíkatý celer smažte 3 minuty, poté přidejte česnek a nechte ho minutu rozvonět. Přilijte víno a nechte alkohol 3 minuty odpařovat.
- Přidejte bramboru, vývar, polovinu estragonu, kukuřici a 500 ml vody. Osolte a opepřete.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte 5 minut mírně vařit. Do hrnce dejte kuřecí maso, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut, dokud se maso neuvaří a brambora nezměkne.
- Vyndejte kuřecí maso z hrnce. Po vychladnutí natrhejte maso na vlákna, vraťte ho zpět do hrnce a nechte 5 minut prohřát.
- Polévku podávejte ozdobenou zbytkem estragonu.
Kuřecí polévka s kukuřicí z pomalého hrnce Zdroj: Zdravá jídla z pomalého hrnce