Kuře:
- kuřecí stehno 1/2 kg
- černý mletý pepř
- sůl
Do polévky:
Postup přípravy:
- Kuřecí stehna očistěte, dobře je osolte a opepřete ze všech stran. Poté je odložte stranou.
- Nyní nakrájejte všechny suroviny. Cibuli nakrájejte najemno. Stroužky česneku prolisujte. Brokolici naporcujte na malé růžičky. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka.
- Brambory také očistěte a nakrájejte na kostičky. Ty udělejte jako poslední, protože brambory na vzduchu poměrně rychle černají.
- Ve větším hrnci rozehřejte trochu ghí, másla nebo oleje – jednoduše toho, co používáte nejraději. Stehno na něm opečte ze všech stran a poté ho odložte stranou (trvá to cca 8 minut).
- Na výpeku nechte zesklovatět cibulku a lehce orestujte česnek. Vše zalijte vývarem, přihoďte brambory, 2 nakrájené mrkve a opečené stehno. Takto polévku vařte 30 minut – pokud máte jedno velké půlkilové stehno, vařte ho déle, cca 45 minut, dokud nepůjde dobře od kosti.
- Když je stehno hotové, vyndejte ho z polévky. Polévku rozmixujte dohladka a vložte do ní zbylou zeleninu. Tedy hrášek, brokolici a zbytek mrkve. Přisypte tymián a vařte ještě 15 minut.
- Než zelenina změkne, oberte stehno a maso vraťte do polévky. Polévku dochuťte solí a pepřem a zalijte trochou smetany.
- Polévku servírujte horkou. Na dozdobení použijte například klíčky ředkvičky a na kousky nalámané chlebové chipsy nebo jihotyrolský horský chléb „Schüttelbrot“.
Pokud máte rádi poctivé polévky, můžete vyzkoušet i uzenou podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE
Nebo tu máme další recepty na kuřecí polévky: