Suroviny
- paprika (různých barev) 3 ks
- červená cibule 2 ks
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- římský kmín (semínka) 1 zarovnaná lžička
- česnek 2 stroužky
- čerstvé oregano 1/2 svazku (10 g)
- pomeranč 2 ks
- citron 1 ks
- pražma 2 ks (à 400 g)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rýže (nebo chléb k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Papriky zbavte semínek, cibule oloupejte, všechno nakrájejte na 3cm kousky a dejte do pekáče o rozměrech 25 × 35 cm. Promíchejte s 1 lžící olivového oleje, špetkou soli a pepře a pečte 20 minut.
- Mezitím utlučte římský kmín v hmoždíři se špetkou soli a pepře. Oloupejte a přidejte česnek, odrhněte lístky z oregana a všechno rozmělněte na pastu. Do hmoždíře vymačkejte šťávu z pomerančů a citronu, přidejte 1½ lžíce olivového oleje a promíchejte.
- Ryby zbavte šupin, vnitřností a žaber. Opláchněte je, osušte papírovou utěrkou a nařízněte je z obou stran v 2cm rozestupech. Vložte je do talíře a přelijte je polovinou marinády. Vetřete ji do všech zářezů, dovnitř i zvenčí.
- Pekáč vytáhněte z trouby, zeleninu pořádně promíchejte a shrňte ji do rohů pekáče tak, abyste doprostřed mohli usadit ryby. Přelijte je marinádou, která zbyla na talíři. Pekáč vraťte do trouby na 15 minut nebo až budou ryby upečené dozlatova a maso se bude snadno oddělovat od kostí.
- Upečené ryby nechte odpočívat 5 minut, pak je přelijte odloženou marinádou a zbylým olejem. Podávejte s rýží nebo křupavým chlebem.
Vyzkoušejte i další recepty od Jamieho Olivera
Inspirujte se i receptem na pražmu vařenou v páře podle Zdeňka Pohlreicha