Kubánská ryba s mojo marinádou a pečenými paprikami podle Jamieho Olivera

Moje hodnocení
4x

Pražma královská žije v hejnech ve Středozemním moři a v severním Atlantském oceánu při pobřeží Afriky, Portugalska, Španělska a Velké Británie, i když velká část dostupných ryb pochází z chovů. Pražmě se říká také dorada podle zlatých ornamentů, které však po zabití blednou. Jemné pevné maso zvýrazňuje pomerančová marináda v kubánském stylu a elegantní příloha v podobě pečených paprik.

2 porce
45 minut
478 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Papriky zbavte semínek, cibule oloupejte, všechno nakrájejte na 3cm kousky a dejte do pekáče o rozměrech 25 × 35 cm. Promíchejte s 1 lžící olivového oleje, špetkou soli a pepře a pečte 20 minut.
  2. Mezitím utlučte římský kmín v hmoždíři se špetkou soli a pepře. Oloupejte a přidejte česnek, odrhněte lístky z oregana a všechno rozmělněte na pastu. Do hmoždíře vymačkejte šťávu z pomerančů a citronu, přidejte 1½ lžíce olivového oleje a promíchejte.
  3. Ryby zbavte šupin, vnitřností a žaber. Opláchněte je, osušte papírovou utěrkou a nařízněte je z obou stran v 2cm rozestupech. Vložte je do talíře a přelijte je polovinou marinády. Vetřete ji do všech zářezů, dovnitř i zvenčí.
  4. Pekáč vytáhněte z trouby, zeleninu pořádně promíchejte a shrňte ji do rohů pekáče tak, abyste doprostřed mohli usadit ryby. Přelijte je marinádou, která zbyla na talíři. Pekáč vraťte do trouby na 15 minut nebo až budou ryby upečené dozlatova a maso se bude snadno oddělovat od kostí.
  5. Upečené ryby nechte odpočívat 5 minut, pak je přelijte odloženou marinádou a zbylým olejem. Podávejte s rýží nebo křupavým chlebem.

Vyzkoušejte i další recepty od Jamieho Olivera

Inspirujte se i receptem na pražmu vařenou v páře podle Zdeňka Pohlreicha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jeden

Jamie Oliver Jeden

Zázraky z jedné pánve

Návrat ke kořenům, tak by se dalo nazvat téma nejnovější kuchařky Jamie Olivera. Najdete tady 120 receptů, k jejichž přípravě vám stačí jen jedna jediná nádoba, ať už je to pánev, hrnec, pekáč nebo sklenička, které Jamie symbolicky věnoval své ženě Jools. Kapitoly jsou rozdělené do několika témat, například zelenina, kuřata či dezerty. „Skvělé, jednoduché nápady,“ píše Daily Mail. „Přímo přetéká snadnými, dostupnými jídly a moučníky z jednoho hrnce,“ potvrzuje časopis BBC Good Food. „Prostě náš nejoblíbenější kuchař,“ uzavírá Sainsbury´s Magazine.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty