Suroviny
- hladká mouka 50 g
- vejce 2 ks
- strouhanka 150 g
- telecí kýta 4 ks
- cibule 1 ks
- kyselé okurky 1 ks
- hladkolistá petržel 4 snítky
- kapary 1 lžíce
- ančovička 4 filátka
- slunečnicový olej
- máslo 4 malé hrudky
- marmeláda
Bramborový salát
- brambory 800 g
- smetana 3 lžíce
- anglická hořčice 1 lžička
- pažitka 1/2 svazku (15 g)
Jablkový salát
- citron 2 ks
- extra virgin olivový olej
- jablka 2 ks
- řeřicha 2 hrsti
Můžete na něj použít jakékoli maso, a když ho podáváte s nějakými těmi naloženými chuťovkami, bramborovým salátem a ostružinovým džemem, je to pohádka. Aby byly vaše řízečky dokonalé, smažte je po jednom, abyste každému věnovali patřičnou dávku lásky a péče.
Postup přípravy
- Na bramborový salát vařte brambory ve vroucí osolené vodě asi 12 až 15 minut nebo až budou měkké. Sceďte je, nechte vyjít páru a trochu vychladnout. Nahrubo je nakrájejte a dejte do mísy se zakysanou smetanou a hořčicí, pak přidejte nadrobno nakrájenou pažitku (jemné vršky stébel si nechte stranou). Do mísy vymačkejte šťávu z 1/2 citronu, salát promíchejte, ochutnejte a osolte a opepřete tak, aby byl dokonalý.
- Mouku vsypte na velký talíř, vejce prošlehejte ve velké ploché misce a strouhanku nasypte na tác. Po jednom řízky naklepejte paličkou nebo mezi dvěma fóliemi pomocí těžké pánvičky, až je rozklepete na výšku 1/2 cm. Každý řízek obalte v mouce, vajíčku a strouhance, kterou na něj dobře přitiskněte. Obalené řízky dejte do ledničky.
- Na posypání oloupejte šalotku nebo cibulku a nadrobno ji nakrájejte spolu s okurkou a petrželkou (včetně stonků), kaparami a ančovičkami a vše dobře promíchejte.
- Na jablkový salát vymačkejte šťávu z půlky citronu do mísy a přikápněte trochu olivového oleje. Jablka nakrájejte na tenká kolečka, ideálně na mandolinovém struhadle (o jadérka se nestarejte a použijte chránič prstů!), a pak je zlehka promíchejte se zálivkou. Na jablka navršte řeřichu a stébélka pažitky a před podáváním salát zlehka promíchejte.
- Řízky po jednom osmažte ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni a na dostatečném množství slunečnicového oleje, aby jím byla pánev pokrytá. Až bude řízek z jedné strany dozlatova osmažený, obraťte ho a přidejte kousek másla. Pánví zlehka potřeste, trochu ji nakloňte a olej s máslem přelijte přes řízek, čímž získá božskou chuť a bude krásně zlatý. Až bude zlatý z obou stran a propečený, zlehka ho osušte kuchyňským papírem a podejte vašemu prvnímu šťastnému hostovi spolu s bramborovým a jablkovým salátem, pěkným bobkem džemu, posypaný nakrájenými chuťovkami a s dílkem citronu. Pánev vytřete dosucha a na další řízky použijte vždy čerstvý olej a máslo.