Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera

Moje hodnocení
1x

Brambory a maso se společným pečením vzájemně obohatí o chuťové nuance a vykouzlí vůni, která přiláká všechny do kuchyně. V tomto případě mírní fenykl tučnost žebírek a zároveň jim dodává jemnou vůni lékořice, která se tak krásně snoubí se svěžím citronem a sladkým medem.

4 porce
150 minut
629 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. V rychlovarné konvici uvařte 100 ml vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky, fenykl zespodu a svrchu seřízněte a bulvu nakrájejte na čtvrtky. Brambory vydrhněte a nakrájejte podle velikosti na půlky nebo na čtvrtky.
  2. Velký mělký kastrol vhodný do trouby rozehřejte na středním až silném stupni. Vsypte do něj cibuli, fenykl a brambory a nasucho opékejte 10 minut nebo až se zelenina začne lehce přichytávat ke dnu. Občas promíchejte.
  3. Česnek rozdělte na stroužky, ale neloupejte je. Přidejte ho k zelenině, zalijte vroucí vodou, osolte, opepřete a zvyšte teplotu, až se směs začne vařit.
  4. Kusy žeber rozpulte, pokapejte olejem, vetřete jej spolu se špetkou soli a pepře. Žebra položte na zeleninu a přitiskněte, aby fungovala jako víko. Přesuňte je do trouby na 1 hodinu 30 minut, v polovině pečení obraťte.
  5. Šťávu z citronu vymačkejte do misky s medem a promíchejte. Kastrol vytáhněte, žebra znovu obraťte a svazkem oregana místo štětce je potřete citronovo‑medovou směsí. Pak lístky oregana nakrájejte nahrubo a žebra jimi posypte. Vraťte do trouby, zmírněte teplotu na 150 °C a pečte 30 minut nebo tak dlouho, aby maso změklo.
  6. Upečená žebra vyjměte na prkénko, vymačkejte česnek ze slupek a rozmačkejte ho ve výpeku. Promíchejte a podávejte se žebírky a listovým salátem.

Další originální recepty na jídla z jedné pánve či pekáče od Jamieho Olivera najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH

Vyzkoušejte také recept na výbornou pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jeden

Jamie Oliver Jeden

Zázraky z jedné pánve

Návrat ke kořenům, tak by se dalo nazvat téma nejnovější kuchařky Jamie Olivera. Najdete tady 120 receptů, k jejichž přípravě vám stačí jen jedna jediná nádoba, ať už je to pánev, hrnec, pekáč nebo sklenička, které Jamie symbolicky věnoval své ženě Jools. Kapitoly jsou rozdělené do několika témat, například zelenina, kuřata či dezerty. „Skvělé, jednoduché nápady,“ píše Daily Mail. „Přímo přetéká snadnými, dostupnými jídly a moučníky z jednoho hrnce,“ potvrzuje časopis BBC Good Food. „Prostě náš nejoblíbenější kuchař,“ uzavírá Sainsbury´s Magazine.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty