Suroviny
- červená cibule 2 ks
- fenykl 1 velká bulva
- brambory 750 g
- česnek 1 palice
- vepřová žebra (zadní žebra s pečení) 1,4 kg
- olivový olej 1 lžíce
- citron 1 ks
- med (tekutý) 4 lžíce
- čerstvé oregano 1/2 svazku
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- listový salát (k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. V rychlovarné konvici uvařte 100 ml vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky, fenykl zespodu a svrchu seřízněte a bulvu nakrájejte na čtvrtky. Brambory vydrhněte a nakrájejte podle velikosti na půlky nebo na čtvrtky.
- Velký mělký kastrol vhodný do trouby rozehřejte na středním až silném stupni. Vsypte do něj cibuli, fenykl a brambory a nasucho opékejte 10 minut nebo až se zelenina začne lehce přichytávat ke dnu. Občas promíchejte.
- Česnek rozdělte na stroužky, ale neloupejte je. Přidejte ho k zelenině, zalijte vroucí vodou, osolte, opepřete a zvyšte teplotu, až se směs začne vařit.
- Kusy žeber rozpulte, pokapejte olejem, vetřete jej spolu se špetkou soli a pepře. Žebra položte na zeleninu a přitiskněte, aby fungovala jako víko. Přesuňte je do trouby na 1 hodinu 30 minut, v polovině pečení obraťte.
- Šťávu z citronu vymačkejte do misky s medem a promíchejte. Kastrol vytáhněte, žebra znovu obraťte a svazkem oregana místo štětce je potřete citronovo‑medovou směsí. Pak lístky oregana nakrájejte nahrubo a žebra jimi posypte. Vraťte do trouby, zmírněte teplotu na 150 °C a pečte 30 minut nebo tak dlouho, aby maso změklo.
- Upečená žebra vyjměte na prkénko, vymačkejte česnek ze slupek a rozmačkejte ho ve výpeku. Promíchejte a podávejte se žebírky a listovým salátem.
Další originální recepty na jídla z jedné pánve či pekáče od Jamieho Olivera najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH
Vyzkoušejte také recept na výbornou pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE