Suroviny
- fenykl 1 malá bulva (175 g)
- sardinka (v rostlinném oleji) 1 konzerva (125 g)
- cherry rajčata (barevná) 400 g
- kuskus 50 g
- vejce 4 ks
- olivy (různobarevné) 4 ks
- citron 1/2 ks
- extra virgin olivový olej (k zakápnutí)
- chilli omáčka (podle chuti)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Fenykl zespodu seřízněte a nakrájejte bulvu na velmi tenké plátky. Vršky s jemnými lístky odložte. Nakrájený fenykl vsypte do pánve (o průměru 28 cm), přilijte trochu oleje z konzervy se sardinkami a opékejte na středním až silném stupni 5 minut dozlatova. Pravidelně pánví potřásejte, aby se kousky opekly ze všech stran.
- Mezitím uvařte v rychlovarné konvici 150 ml vody. Rajčátka rozpulte. K opečenému fenyklu vsypte rajčata, restujte je 2 minuty a zalijte vroucí vodou. Přiklopte poklicí a duste 5 minut.
- Dochuťte solí a pepřem a vmíchejte kuskus. Ve směsi vytvořte naběračkou nebo měchačkou čtyři prohlubně a rozklepněte do nich vejce. Olivy rozmáčkněte, vypeckujte, nasekejte nahrubo a nasypte na vejce. Pánev přiklopte, ztlumte teplotu na střední a opékejte 3 minuty nebo až vejce zpevní dle vašich představ.
- Navrch natrhejte sardinky, vejce posypte odloženými fenyklovými vršky a podle chuti zakápněte olivovým olejem. Podávejte s klínky citronu na pokapání.
Inspirujte se dalšími recepty od Jamieho Olivera
K šakšuce můžete jako přílohu podávat křupavou focacciu. Připravte ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE