Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Moje hodnocení
2x

Šakšuka pochází z Libanonu a jedná se o zapečená vejce se zeleninou. To vybízí k dalekosáhlé kreativitě, jak dokazuje i Jamie Oliver použitím fenyklu, kuskusu a sardinek. Z vydatné snídaně se tak rázem stane sytý a zdravý oběd či lehká večeře.

2 porce
20 minut
358 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. Fenykl zespodu seřízněte a nakrájejte bulvu na velmi tenké plátky. Vršky s jemnými lístky odložte. Nakrájený fenykl vsypte do pánve (o průměru 28 cm), přilijte trochu oleje z konzervy se sardinkami a opékejte na středním až silném stupni 5 minut dozlatova. Pravidelně pánví potřásejte, aby se kousky opekly ze všech stran.
  2. Mezitím uvařte v rychlovarné konvici 150 ml vody. Rajčátka rozpulte. K opečenému fenyklu vsypte rajčata, restujte je 2 minuty a zalijte vroucí vodou. Přiklopte poklicí a duste 5 minut.
  3. Dochuťte solí a pepřem a vmíchejte kuskus. Ve směsi vytvořte naběračkou nebo měchačkou čtyři prohlubně a rozklepněte do nich vejce. Olivy rozmáčkněte, vypeckujte, nasekejte nahrubo a nasypte na vejce. Pánev přiklopte, ztlumte teplotu na střední a opékejte 3 minuty nebo až vejce zpevní dle vašich představ.
  4. Navrch natrhejte sardinky, vejce posypte odloženými fenyklovými vršky a podle chuti zakápněte olivovým olejem. Podávejte s klínky citronu na pokapání.

Inspirujte se dalšími recepty od Jamieho Olivera

K šakšuce můžete jako přílohu podávat křupavou focacciu. Připravte ji podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jeden

Jamie Oliver Jeden

Zázraky z jedné pánve

Návrat ke kořenům, tak by se dalo nazvat téma nejnovější kuchařky Jamie Olivera. Najdete tady 120 receptů, k jejichž přípravě vám stačí jen jedna jediná nádoba, ať už je to pánev, hrnec, pekáč nebo sklenička, které Jamie symbolicky věnoval své ženě Jools. Kapitoly jsou rozdělené do několika témat, například zelenina, kuřata či dezerty. „Skvělé, jednoduché nápady,“ píše Daily Mail. „Přímo přetéká snadnými, dostupnými jídly a moučníky z jednoho hrnce,“ potvrzuje časopis BBC Good Food. „Prostě náš nejoblíbenější kuchař,“ uzavírá Sainsbury´s Magazine.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty