Kadeřávek je druhem listové kapusty, která má opravdu výrazně kadeřavé listy a tužší strukturu. Pokud máte zahrádku, zkuste ho vypěstovat, jeho velkou výhodou je, že přečká i mrazy a sníh, a díky tomu můžete mít čerstvou zeleninu po ruce i v zimě. Zkuste z něj připravit třeba tyto návykové chipsy.
Postup přípravy
-
Předehřejte troubu na 180 °C.
-
Omyjte a osušte listy kadeřávku. Z listů odkrojte tuhé košťály. Listy natrhejte na větší kousky, během pečení se ještě trochu scvrknou.
-
Ve velké míse smíchejte kousky kadeřávku, ocet, olej a 1/4 lžičky soli. Poté listy rukama 1-2 minuty promíchávejte a masírujte, dokud lehce nezměknou a neztmavnou. Poté k nim přimíchejte sezamová semínka.
-
Rozložte kadeřávek v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem (nebo na dva plechy). Poté ho posypte zbývající solí. Pečte 7–10 minut nebo dokud kapusta není křupavá a už není měkká. Vyjměte a ihned podávejte nebo uchovávejte v uzavřené nádobě až 1 týden.
Křupavé chipsy z kadeřávku s mořskou solí, octem a sezamem
Zdroj: iStock
Křupavé chipsy z kadeřávku s mořskou solí, octem a sezamem
Zdroj:
iStock
Vyzkoušejte také křupavé chipsy z červené řepy podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem