Salát
- tofu (natural) 180 g
- čočka (tmavozelená ) 50 g
- kadeřávek 4 listy
- červená paprika 1 ks
- sezamová semínka (na posypání)
- mořská sůl
Dresink
- sezamová pasta tahini 1,5 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- sirup z agáve 2 lžíce
- česnek (rozetřený) 1 stroužek
Postup přípravy
- Tofu nakrájejte na kostky, posypte 1 lžičkou soli, zalijte vodou, promíchejte a vložte na 30 minut do lednice.
- Mezitím propláchněte čočku a uvařte ji v mírně osolené vodě akorát na skus, zhruba 10 minut. Nechte pod pokličkou změknout, sceďte ji a propláchněte vodou.
- Kadeřávek omyjte, vykrojte dřevnatý střed a listy nakrájejte nahrubo. Vložte je do vroucí vody a povařte 1–2 minuty. Sceďte, zchlaďte ve studené vodě, slijte a vymačkejte z listů přebytečnou vodu.
- Tofu vyjměte z nálevu a promíchejte s čočkou a kadeřávkem. Papriku zbavte jádřince, nakrájejte na kostičky a přisypte k čočce.
- Suroviny na dresink promíchejte, podle potřeby zřeďte vodou, přelijte přes salát, promíchejte a před podáváním posypte sezamem.
Salát z kadeřávku s tofu, zelenou čočkou a tahini dresinkem 2 Zdroj: Petr Klíma