Najděte si recept
Na co máte chuť?

Salát z kadeřávku s tofu, zelenou čočkou a tahini dresinkem
Pokud jste kadeřávek ještě nikdy neochutnali, co nejdříve se s ním seznamte. Vybrat si můžete z několika druhů a barev, cenné látky obsahují skoro ve stejném poměru. V tomto salátu vynikne jeho jemná chuť, protože je jen krátce spařený. Zemitá tmavozelená čočka a dresink z pasty z pražených sezamových semínek dodají salátu zajímavou hloubku.
do 1 hodiny
2 porce
Suroviny (2 porce)
Salát:
- tofu natural 180 g
- tmavozelená čočka 50 g
- kadeřávek 4 listy
- červená paprika 1 ks
- mořská sůl
- sezam na posypání
Dresink:
- tahini pasta 1,5 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- agáve sirup 2 lžíce
- česnek, rozetřený 1 stroužek
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Tofu nakrájejte na kostky, posypte 1 lžičkou soli, zalijte vodou, promíchejte a vložte na 30 minut do lednice.
- Mezitím propláchněte čočku a uvařte ji v mírně osolené vodě akorát na skus, zhruba 10 minut. Nechte pod pokličkou změknout, sceďte ji a propláchněte vodou.
- Kadeřávek omyjte, vykrojte dřevnatý střed a listy nakrájejte nahrubo. Vložte je do vroucí vody a povařte 1–2 minuty. Sceďte, zchlaďte ve studené vodě, slijte a vymačkejte z listů přebytečnou vodu.
- Tofu vyjměte z nálevu a promíchejte s čočkou a kadeřávkem. Papriku zbavte jádřince, nakrájejte na kostičky a přisypte k čočce.
- Suroviny na dresink promíchejte, podle potřeby zřeďte vodou, přelijte přes salát, promíchejte a před podáváním posypte sezamem.
Zeleninová kuchařka
Z farmy přímo na váš stůl
Petr Klíma osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.
Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.
Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.
Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.