Salát z kadeřávku s tofu, zelenou čočkou a tahini dresinkem

Moje hodnocení
2x

Pokud jste kadeřávek ještě nikdy neochutnali, co nejdříve se s ním seznamte. Vybrat si můžete z několika druhů a barev, cenné látky obsahují skoro ve stejném poměru. V tomto salátu vynikne jeho jemná chuť, protože je jen krátce spařený. Zemitá tmavozelená čočka a dresink z pasty z pražených sezamových semínek dodají salátu zajímavou hloubku. 

2 porce
60 minut

Salát

  • tofu natural 180 g
  • tmavozelená čočka 50 g
  • kadeřávek 4 listy
  • červená paprika 1 ks
  • mořská sůl
  • sezam na posypání

Dresink

  • tahini pasta 1,5 lžíce
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • sójová omáčka 2 lžíce
  • agáve sirup 2 lžíce
  • česnek, rozetřený 1 stroužek

Postup přípravy

  1. Tofu nakrájejte na kostky, posypte 1 lžičkou soli, zalijte vodou, promíchejte a vložte na 30 minut do lednice.
  2. Mezitím propláchněte čočku a uvařte ji v mírně osolené vodě akorát na skus, zhruba 10 minut. Nechte pod pokličkou změknout, sceďte ji a propláchněte vodou.
  3. Kadeřávek omyjte, vykrojte dřevnatý střed a listy nakrájejte nahrubo. Vložte je do vroucí vody a povařte 1–2 minuty. Sceďte, zchlaďte ve studené vodě, slijte a vymačkejte z listů přebytečnou vodu.
  4. Tofu vyjměte z nálevu a promíchejte s čočkou a kadeřávkem. Papriku zbavte jádřince, nakrájejte na kostičky a přisypte k čočce.
  5. Suroviny na dresink promíchejte, podle potřeby zřeďte vodou, přelijte přes salát, promíchejte a před podáváním posypte sezamem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty