Salát
- uzená slanina 200 g
- rostlinný olej 1 lžíce
- kadeřávek 100 g
- saláty (Little Gem) 4 ks
- žampiony (drobné hnědé ) 100 g
- červená cibule 1/2 ks
- sardinka (filátka sardelek v olivovém oleji (lze vynechat)) 8 ks
- parmazán 40 g
Zálivka
- majonéza (kvalitní ) 100 g
- dijonská hořčice 1 lžička
- strouhaný parmazán 20 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- česnek 1 velký stroužek
- sardinka (filátka sardelek v olivovém oleji (lze vynechat)) 8 ks
- voda 1–2 lžíce
Krutony
- česnek 1 velký stroužek
- olivový olej 3 lžíce
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná) 2 lžíce
- chléb (světlý kváskový ) 150 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Začněte přípravou krutonů. Česnek oloupejte, nasekejte nadrobno nebo prolisujte do misky a promíchejte ho s olivovým olejem a petrželkou, zlehka osolte a opepřete. Chléb natrhejte na kousky a obalte ho v česnekovém oleji. Rozprostřete ho na připravený plech a pečte v předehřáté troubě 8–10 minut dozlatova.
- Slaninu nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte rostlinný olej, vsypte slaninu a opékejte ji 5–8 minut na středním stupni dokřupava.
- Na zálivku promíchejte majonézu s hořčicí, strouhaným parmazánem a citronovou šťávou. Česnek oloupejte a prolisujte k majonéze, sardelky nasekejte nadrobno a přimíchejte do majonézy. Nařeďte ji vodou a uložte zálivku do lednice.
- Kadeřávek natrhejte na kousky o velikosti sousta. Saláty Little Gem seřízněte u košťálu a rozdělte je na listy. Větší listy podélně rozpulte, menší ponechte vcelku. Všechny listy vsypte do mísy. Houby očistěte, cibuli oloupejte a obojí nakrájejte na tenké plátky. Promíchejte zlehka se salátem. Přelijte zálivkou a jemně promíchejte.
- Salát posypte krutony a vypečenou slaninou, ozdobte ho podle chuti podélně rozpůlenými sardelovými řezy a plátky parmazánu.
Kadeřávkový salát Caesar s česnekovými krutony 2 Zdroj: Chutně a rychle