Salát z kadeřávku s ricottou a švestkami

Moje hodnocení
7x

Chipsy, tedy dokřupava opečená listová zelenina, jsou momentálním kulinárním hitem stejně jako listová forma kapusty, kadeřávek. Je to také skvělý způsob, jak zužitkovat i velké tvrdší listy, které by jinak mohly skončit v odpadu. Takže tady jste nejen trendy hned několika způsoby, ale i krásně šetrní.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • extra panenský olivový olej 4 lžíce
  • balzamikový ocet 3 lžíce
  • čerstvý tymián, nakrájený 2 lžíce
  • med 1 lžička
  • švestky, rozpůlené (nebo 4 středně velké slívy) 8 ks
  • kadeřávek 12 velkých listů
  • ricotta 250 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. V misce prošlehejte 3 lžíce oleje, ocet, tymián a med. Podle chuti zálivku osolte a opepřete. Vsypte švestky a obalte je v zálivce, přesuňte je na talíř.
  2. Předehřejte gril v troubě nebo využijte venkovní gril. Listy kadeřávku potřete zbylým olejem a osolte je. Grilujte je asi 2 minuty, až budou křupavé a na okrajích připečené, jednou je přitom obraťte. Nechte trochu vychladnout a pak vykrojte tuhé vnitřní žebroví.
  3. Ricottu rozdělte na talíře, osolte ji a opepřete. Větší listy kadeřávku natrhejte na menší kousky a ve velké míse je promíchejte se zbylou zálivkou. Rozdělte na ricottu spolu se švestkami a vše zakápněte zbytkem zálivky.

PRIMA TIP: Kadeřávek Superzelenina a hit poslední doby patří do velké kapustové rodiny, což znamená nejen obrovské chuťové možnosti, ale i obrovské množství vitaminů K a C, minerálů draslíku, fosforu a železa, a také vápníku a hořčíku. Z toho plynou zdravé kosti, duševní vyrovnanost, tělesná svěžest, dobré trávení…

Další originální recepty z podzimní zeleniny najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty