Suroviny
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- balzamikový ocet 3 lžíce
- tymián (čerstvý, nakrájený) 2 lžíce
- med 1 lžička
- čerstvé švestky (rozpůlené nebo 4 středně velké slívy) 8 ks
- kadeřávek 12 velkých listů
- ricotta 250 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V misce prošlehejte 3 lžíce oleje, ocet, tymián a med. Podle chuti zálivku osolte a opepřete. Vsypte švestky a obalte je v zálivce, přesuňte je na talíř.
- Předehřejte gril v troubě nebo využijte venkovní gril. Listy kadeřávku potřete zbylým olejem a osolte je. Grilujte je asi 2 minuty, až budou křupavé a na okrajích připečené, jednou je přitom obraťte. Nechte trochu vychladnout a pak vykrojte tuhé vnitřní žebroví.
- Ricottu rozdělte na talíře, osolte ji a opepřete. Větší listy kadeřávku natrhejte na menší kousky a ve velké míse je promíchejte se zbylou zálivkou. Rozdělte na ricottu spolu se švestkami a vše zakápněte zbytkem zálivky.
PRIMA TIP: KadeřávekSuperzelenina a hit poslední doby patří do velké kapustové rodiny, což znamená nejen obrovské chuťové možnosti, ale i obrovské množství vitaminů K a C, minerálů draslíku, fosforu a železa, a také vápníku a hořčíku. Z toho plynou zdravé kosti, duševní vyrovnanost, tělesná svěžest, dobré trávení…
Salát z kadeřávku s ricottou a švestkami Zdroj: Marek Kučera