Mungo polévka s kadeřávkem
Zdroj: Petr Klíma
Mungo polévka s kadeřávkem
Zdroj:
Petr Klíma
Mungo klíčky se staly symbolem zdravé výživy v 90. letech, ale napadlo vás tehdy, co to vlastně klíčilo? Mungo fazole patří mezi luštěniny a málokdo ji jako luštěninu v kuchyni používá. Zkuste to v této jemné a prospěšnými látkami nabušené polévce, ve které se skvěle doplňuje s kadeřávkem. Vzniká tak lahodné fusion česko-indických chutí.
Postup přípravy
-
Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a opékejte v hrnci na rozehřátém oleji za občasného míchání dosklovata. Česnek oloupejte a utřete. Přidejte k cibuli s kari kořením a bylinkami a restujte dozlatova. Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Vsypte s mungo fazolkami do hrnce, zalijte 2 l vody, rozmíchejte bujon a vařte doměkka. Postupně přilévejte vodu, aby se příliš nevyvařila.
-
Měkké fazole rozmixujte několika pulzy tyčovým mixérem, aby se polévka zahustila.
-
Listy kadeřávku operte, vykrojte dřevnatý střed a nakrájejte na kousky, vsypte je do polévky a povařte 2–3 minuty. Dochuťte solí a majoránkou, zamíchejte a podávejte.
Mungo polévka s kadeřávkem 2
Zdroj: Petr Klíma
Mungo polévka s kadeřávkem 2
Zdroj:
Petr Klíma
Další veganské recepty z farmářského trhu najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: