Mungo polévka s kadeřávkem

Moje hodnocení
2x

Mungo klíčky se staly symbolem zdravé výživy v 90. letech, ale napadlo vás tehdy, co to vlastně klíčilo? Mungo fazole patří mezi luštěniny a málokdo ji jako luštěninu v kuchyni používá. Zkuste to v této jemné a prospěšnými látkami nabušené polévce, ve které se skvěle doplňuje s kadeřávkem. Vzniká tak lahodné fusion česko-indických chutí. 

6 porcí
60 minut

Suroviny

  • cibule 2 ks
  • olivový olej 2 lžíce
  • česnek 2 stroužky
  • mleté kari koření 1 lžíce
  • provensálské bylinky 1 lžička
  • mrkev 1 ks
  • fazole mungo 250 g
  • zeleninový bujon (bio) 1 kostka
  • kadeřávek 200 g
  • sušená majoránka 1 lžička
  • mořská sůl

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a opékejte v hrnci na rozehřátém oleji za občasného míchání dosklovata. Česnek oloupejte a utřete. Přidejte k cibuli s kari kořením a bylinkami a restujte dozlatova. Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Vsypte s mungo fazolkami do hrnce, zalijte 2 l vody, rozmíchejte bujon a vařte doměkka. Postupně přilévejte vodu, aby se příliš nevyvařila.
  2. Měkké fazole rozmixujte několika pulzy tyčovým mixérem, aby se polévka zahustila.
  3. Listy kadeřávku operte, vykrojte dřevnatý střed a nakrájejte na kousky, vsypte je do polévky a povařte 2–3 minuty. Dochuťte solí a majoránkou, zamíchejte a podávejte.

Další veganské recepty z farmářského trhu najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty