Suroviny
- cibule 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- mleté kari koření 1 lžíce
- provensálské bylinky 1 lžička
- mrkev 1 ks
- fazole mungo 250 g
- zeleninový bujon (bio) 1 kostka
- kadeřávek 200 g
- sušená majoránka 1 lžička
- mořská sůl
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a opékejte v hrnci na rozehřátém oleji za občasného míchání dosklovata. Česnek oloupejte a utřete. Přidejte k cibuli s kari kořením a bylinkami a restujte dozlatova. Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Vsypte s mungo fazolkami do hrnce, zalijte 2 l vody, rozmíchejte bujon a vařte doměkka. Postupně přilévejte vodu, aby se příliš nevyvařila.
- Měkké fazole rozmixujte několika pulzy tyčovým mixérem, aby se polévka zahustila.
- Listy kadeřávku operte, vykrojte dřevnatý střed a nakrájejte na kousky, vsypte je do polévky a povařte 2–3 minuty. Dochuťte solí a majoránkou, zamíchejte a podávejte.
Mungo polévka s kadeřávkem Zdroj: Petr Klíma