Suroviny
- vepřová kýta 500 g
- slanina 50 g
- kadeřávek 100 g
- máslo 1 lžíce
- sůl, pepř, chilli
- střední cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
Batátová kaše
- brambory, oloupané a pokrájené na stejné kousky 400 g
- batáty, oloupané a pokrájené na stejné kousky 400 g + na podsypání
- máslo 50 g
- mléko 80 ml
- smetana ke šlehání (30 % a víc) 80 ml
- sůl
Postup přípravy
- Připravte si kadeřávkovou směs. Pokrájejte na velmi drobno kadeřávek, přidejte na drobno pokrájenou cibuli, prolisujte česnek, přidejte sůl, pepř, lžíci másla a trochu chilli. Promíchejte.
- Maso rozřízněte a popřípadě rozklepejte do cca 1 cm plátku. Na povrchu osolte, opepřete.
- Poklaďte na něj plátky slaniny a směs z kadeřávku.
- Zarolujte. U rolování rolády pořádně utahujte každý záhyb, aby poté roláda držela.
- Roládu svažte potravinovým provázkem či spojte jehlicemi.
- Zbytek směsi z kadeřávku vložte do pekáčku, položte na ni roládu, podlijte 1 dcl vody a pečte cca 30 minut na 200 °C. V průběhu pečení roládu přelévejte výpekem.
- Zatímco se peče roláda, tak si připravte kaši.
- Oloupejte batáty a brambory a dejte vařit do osolené vody.
- Když jsou brambory měkké, slijte je. Do odměrky si vložte smetanu, mléko a máslo a jemně ohřejte.
- Poté nalijte k bramborám a důkladně zpracujte do jemné kaše. Nakonec osolte.
- Po upečení maso pokrájejte na plátky a podávejte s batátovou kaší přelitou výpekem z rolády.
Vepřová roláda s kadeřávkem Zdroj: Smoothcooking.cz
Vepřová roláda s kadeřávkem Zdroj: Smoothcooking.cz