Suroviny
- brambory 3 ks
- červená řepa 1 ks
- mrkev 3 ks
- celer (malý ) 1 ks
- petržel (nebo pastinák) 2 ks
- olivový olej
- sůl
Dip
- zakysaná smetana 250 ml
- citronová šťáva z 1 citronu
- sůl
Postup přípravy
- Očistěnou zeleninu nakrájejte na velmi tenké plátky. Pro ty, kteří nevlastní nářezák či speciální kráječe postačí i škrabka. Tenké plátky rozprostřete, bohatě osolte a nechte „vypotit“.
- Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osušte papírovou utěrkou a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Zeleninovou směs jemně postříkejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C, zhruba 15-20 minut.
- Chipsy podávejte se zakysanou smetanou promíchanou s citronovou šťávou a solí.
PRIMA TIP: Pro tento recept se vám bude hodit olivový olej ve spreji. K chipsům skvěle ladí i česnekový nebo bylinkový dip. Zkuste do dipu přimíchat lžičku celého modrého máku pro ozvláštnění chuti.
Více informací o českých superpotravinách se dočtete na www.nasmodrymak.cz a na www.vseobramborach.cz.