Vaříme beze zbytku: Pečené chipsy z bramborových slupek

Moje hodnocení
3x

I bramborové slupky mohou výborně posloužit – jako křupavé voňavé chipsy, po kterých se jen zapráší. Můžete je osmažit ve vyšší vrstvě oleje nebo upéct v troubě, což je zdravější. Výsledek vás okouzlí tak či tak.

1 porce
30 minut

Chipsy

Postup přípravy

  1. Slupky používejte pouze z odrhnutých, čistých brambor bez tmavých skvrn a zbytků klíčků. Namočte je na 30 minut do studené vody, aby se z nich vyplavily případné nečistoty a hlavně škrob. Díky tomu budou po upečení křupavé.
  2. Troubu předehřejte na 190 °C. Slupky osušte papírovou či látkovou utěrkou a promíchejte v míse s dostatečným množstvím oleje. Podle chuti můžete do oleje přidat i sušený česnek, sušené bylinky, mletou papriku a chilli koření.
  3. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozložte slupky v jedné vrstvě. Pečte je v předehřáté troubě 15 minut dokřupava. Zkontrolujte je ale raději už po 10 minutách, aby se nespálily. Slupky můžete smažit i ve vyšší vrstvě oleje.
  4. Osolte a ihned podávejte. Lupínky nesolte před pečením, nebyly by křupavé.
PRIMA TIP: Stejným způsobem můžete upéct i lupínky z mrkve, celeru, řepy a další kořenové zeleniny.

Vyzkoušejte i další zeleninové lupínky

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vaříme beze zbytku

Kateřina Bičíková Vaříme beze zbytku

Recepty od kořínku až po květ

Zbylé přílohy, okrájené kousky zeleniny, přezrálé ovoce… Také si s nimi mnohdy nevíte rady, ale vyhodit je nechcete? To je dobře, protože i z těchto surovin můžete připravit spousty skvělých a chutných jídel!

Přinášíme vám osmdesátku úžasných receptů ze zbytků – i beze zbytku. Zkrátka receptů, kde zpracujete kompletně celou surovinu: od kořínku až po květ! Nevyhazujte nať kořenové zeleniny, slupky jablek nebo brambor ani okoralé zbylé knedlíky. Kulinární redaktorka Kateřina Bičíková vás ve své kuchařce Vaříme bez zbytku naučí, jak tyto surovinové outsidery jednoduše a lahodně zpracovat.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty