Chipsy
- brambory (slupky)
- rostlinný olej
Dle chuti
- sůl
- sušený česnek
- mletá pálivá paprika
- sušený rozmarýn (nebo jiné bylinky)
Postup přípravy
- Slupky používejte pouze z odrhnutých, čistých brambor bez tmavých skvrn a zbytků klíčků. Namočte je na 30 minut do studené vody, aby se z nich vyplavily případné nečistoty a hlavně škrob. Díky tomu budou po upečení křupavé.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Slupky osušte papírovou či látkovou utěrkou a promíchejte v míse s dostatečným množstvím oleje. Podle chuti můžete do oleje přidat i sušený česnek, sušené bylinky, mletou papriku a chilli koření.
- Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozložte slupky v jedné vrstvě. Pečte je v předehřáté troubě 15 minut dokřupava. Zkontrolujte je ale raději už po 10 minutách, aby se nespálily. Slupky můžete smažit i ve vyšší vrstvě oleje.
- Osolte a ihned podávejte. Lupínky nesolte před pečením, nebyly by křupavé.
PRIMA TIP: Stejným způsobem můžete upéct i lupínky z mrkve, celeru, řepy a další kořenové zeleniny.
Vyzkoušejte i další zeleninové lupínky