Krémová polévka z pečeného květáku a kadeřávku

Moje hodnocení
6x

Spíš než o polévku jde o eintopf, spíš než o domácké jídlo o luxusní lahůdku pro zimní podvečery. Pečení neskutečně zvýrazní a obohatí chuť zeleniny o další tóny.

4 porce
90 minut

Suroviny

  • velký květák, rozdělený na růžičky 1 ks
  • česnek 4 stroužky
  • velká cibule, oloupaná a nakrájená na silnější plátky 1 ks
  • sušený tymián 1/2 lžičky
  • kajenský pepř 1 špetka
  • olivový olej 4 lžíce
  • kadeřávek, bez tuhých řapíků a natrhaný na kousky 1 velký svazek
  • zeleninový vývar 1,5 litru
  • opražená piniová jadérka 1 hrst
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • střik citronové šťávy k podávání

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Promíchejte květák, česnek, cibuli, tymián, kajenský pepř a 2 lžíce olivového oleje. Rozestřete v jedné vrstvě na plech a pečte, až květák lehce zhnědne a zkřehne, asi 20 až 25 minut. Pokud se začne česnek připalovat, z pekáče ho vyndejte o trochu dřív. V polovině doby vše promíchejte. Vyndejte z trouby a její teplotu snižte na 160 °C.
  2. V míse promíchejte polovinu kadeřávku se 2 lžícemi olivového oleje. Poprašte trochou soli a pepře, rozložte na plech a pečte 18 až 20 minut, až kadeřávek zhnědne a bude křupavý. Dávejte pozor, aby se nespálil.
  3. Do velkého silnostěnného kastrolu dejte upečený květák s ostatním, zalijte vývarem a uveďte do varu. Teplotu snižte a vařte asi 10 minut. Vmíchejte zbylý kadeřávek, teplotu zvyšte na střední a bez pokličky vařte dalších 10 minut.
  4. Polévku opatrně rozmixujte nejlépe ponorným tyčovým mixérem. Osolte ji a opepřete. Podávejte ji v miskách, posypanou upečeným kadeřávkem, opraženými piniovými jadérky, střikem citronové šťávy případně solí a pepřem.

PRIMA TIP: Podáte-li k polévce nějaké pečivo a jednoduchý salát, vydá za celý oběd.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty