Suroviny
- květák (velký, rozdělený na růžičky) 1 ks
- česnek 4 stroužky
- cibule (velká, oloupaná a nakrájená na silnější plátky) 1 ks
- sušený tymián 1/2 lžičky
- olivový olej 4 lžíce
- kadeřávek (bez tuhých řapíků a natrhaný na kousky) 1 velký svazek
- zeleninový vývar 1,5 litru
- piniové oříšky (opražená piniová jadérka) 1 hrst
- citronová šťáva (střik,k podávání)
- kajenský pepř 1 špetka
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Promíchejte květák, česnek, cibuli, tymián, kajenský pepř a 2 lžíce olivového oleje. Rozestřete v jedné vrstvě na plech a pečte, až květák lehce zhnědne a zkřehne, asi 20 až 25 minut. Pokud se začne česnek připalovat, z pekáče ho vyndejte o trochu dřív. V polovině doby vše promíchejte. Vyndejte z trouby a její teplotu snižte na 160 °C.
- V míse promíchejte polovinu kadeřávku se 2 lžícemi olivového oleje. Poprašte trochou soli a pepře, rozložte na plech a pečte 18 až 20 minut, až kadeřávek zhnědne a bude křupavý. Dávejte pozor, aby se nespálil.
- Do velkého silnostěnného kastrolu dejte upečený květák s ostatním, zalijte vývarem a uveďte do varu. Teplotu snižte a vařte asi 10 minut. Vmíchejte zbylý kadeřávek, teplotu zvyšte na střední a bez pokličky vařte dalších 10 minut.
- Polévku opatrně rozmixujte nejlépe ponorným tyčovým mixérem. Osolte ji a opepřete. Podávejte ji v miskách, posypanou upečeným kadeřávkem, opraženými piniovými jadérky, střikem citronové šťávy případně solí a pepřem.
PRIMA TIP: Podáte-li k polévce nějaké pečivo a jednoduchý salát, vydá za celý oběd.
Krémová polévka z pečeného květáku a kadeřávku Zdroj: Marek Kučera