Neplecha na plechu

Křupavá argentinská pizza s náloží sýra

Moje hodnocení
5x

Když Argentinci pečou pizzu, vždy upečou čtyři kusy! A to z toho důvodu, aby si mohli polovinu zamrazit na později, pokud ji náhodou nesní. Chtějí být totiž připraveni na vše a mít zásoby. V čem je ale argentinská pizza jiná než italská? Najdete na ní větší množství sýra a celkově i hodně surovin, které bývají nejčastěji syrové.

4 porce
180 minut

Omáčka:

Těsto:

Na ozdobu:

Postup přípravy:

  1. Jako první začněte připravovat omáčku. Rajčata nakrájejte na malé kousky a vložte do pánve, přidejte passatu, protlak, prolisované stroužky česneku a oregano.
  2. Vše promíchejte a přiklopené poklicí vařte při mírné teplotě 2 hodiny – omáčku je dobré vařit co nejdéle, aby rajčata krásně zesládla. Měla by se vařit alespoň 2 hodiny, pokud ji však budete vařit déle, klidně celý den, uděláte ještě lépe.
  3. Během vaření nezapomeňte omáčku jednou za čas promíchat. Nyní připravte těsto na pizzu. Všechny suroviny odvažte, budete z nich totiž zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se vám gramy nepopletly. Do hrnečku nalijte 3 lžíce vlažné vody, přisypte cukr a rozdrolte droždí, které v tekutině rozmíchejte.
  4. Nyní přidejte 3 lžíce mouky a opět promíchejte tak, aby vzniklo hustější těstíčko, které setřete ze stěn hrnečku a na dně ho hezky uhlaďte. Poté nechte 15 minut vzejít kvásek. Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začněte zadělávat kynuté těsto.
  5. Do velké mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Do něj nalijte vodu, olej a vykynutý kvásek. Na okraj mouky nasypte sůl. Nyní vše vařečkou smíchejte, aby se suroviny spojily.
  6. Směs vysypte na pracovní plochu a zpracujte v hladké kompaktní těsto, které nechte v míse vymazané olejem přikryté potravinovou fólií 1,5 hodiny kynout – v Argentině je horko po celý rok, pizza zde tedy kyne 1 hodinu, maximálně 1 hodinu a 15 minut. Vy jí ale dopřejte a nechte kynout 1,5–2 hodiny. V létě klidně 1 hodinu.
  7. Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejné díly a vypracujte z nich úhledné bochánky. Každý z nich vyválejte do kulatého tvaru a na olejem vymazaném plechu nechte 10 minut kynout. Troubu dejte vyhřívat na 230 °C.
  8. Nyní pizzy potřete rajčatovou omáčkou a když je trouba vyhřátá, vložte pizzu co nejvíce do spodu trouby a pečte ji 8–10 minut. Než se pizza předpeče, připravte si sýr. Ten nastrouhejte nahrubo a na předpečenou pizzu ho nasypte.
  9. Pizzu opět vložte do trouby a pečte, dokud se sýr hezky nerozpustí. Stačí 4 minuty. Když je pizza hotová, vypněte troubu a nechte ji zavřenou. Pizzu nazdobte rukolou, natrhanou šunkou, sušenými rajčaty a olivami. Takto pizzu vložte ještě na 1 minutu do trouby, která již nepeče, a nechte suroviny lehce zavadnout.
  10. Nyní je pizza hotová a můžete se do ní pustit. To, zda jste ji správně připravili, poznáte tak, že při zakrojení hezky křupne. Její spodek by měl být hezky křupavý.

Pokud chcete, můžete si připravit vlastní kynuté těsto na pizzu podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté těsto na pizzu

Nebo vyzkoušejte další recepty na pizzu:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty