Korpus
- karamelové sušenky 250 g
- máslo 120 g
Krém
- mascarpone 250 g
- smetanový sýr 200 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- bílá čokoláda 150 g
- moučkový cukr 70 g
- vanilkový extrakt 1 ML
Redukce z lesního ovoce
- lesní ovoce 300 g
- cukr krupice 50 g
- citronová šťáva 1 ML
- med 2 PL
- želatina 5 plátků
Dozdobení
- pistácie (nasekané) 50 g
- hobliny z bílé čokolády
- lesní ovoce
Postup
Korpus
Sušenky rozmixujeme na jemný prášek. Máslo rozpustíme, smícháme se sušenkami a hmotu vtlačíme na dno dortové formy (22 cm).
Dáme alespoň na 15 minut do lednice zatuhnout.
Krém
Mascarpone, čerstvý sýr a cukr moučku vyšleháme dohladka, přilijeme smetanu a opět vyšleháme.
Hotový krém nalijeme na ztuhlý korpus a dáme do lednice, alespoň na 10 minut.
Redukce z lesního ovoce
Ovoce vložíme do kastrůlku, zasypeme cukrem a zakápneme medem, přidáme citronovou šťávu a na mírném ohni vaříme 5–7 minut, dokud ovoce nepustí šťávu a nezačne houstnout. Ovoce přes síto pasírujeme, aby veškerá šťáva z ovoce vytekla do předem připravené mísy.
Přepasírované ovoce smícháme s krémem. (Pokud se rozhodnete ovoce smíchat s krémem v míse, a ne v dortové formě, bude krém spíše kyselý, já to dělám až v dortové formě a pomocí lžíce, případně špachtle ovoce pomalu rozprostřu do krému.
Tímto bude krém sladký a kyselý zároveň.) Necháme namočit plátky želatiny ve studené vodě, bude to trvat přibližně 5 minut, vymačkáme přebytečnou vodu a želatinu smícháme s ovocnou šťávou, pořádně zamícháme. Směs vylijeme na krém a dáme ztuhnout alespoň na 4 hodiny do lednice (ideálně přes noc).
Dort ozdobíme nasekanými pistáciemi, hoblinkami bílé čokolády a čerstvými lesními plody.
Autor receptu: Jan Krčál