Těsto
- hladká mouka (ideálně typ 00) 500 g + na poprášení
- sůl (jemná) 1 lžička
- sušené droždí 8 g (2 lžičky)
- voda (teplá) 338 g
- olivový olej 1 lžíce
Pizza
- olivový olej (na potírání)
- česnek 4 stroužky
- bazalka (lístky, nakrájené) 1 hrst
- čerstvé oregano (lístky, nakrájené) 1 hrst
- fenyklová semínka (rozdrcená) 1 lžička
- chilli vločky (podle chuti)
- chilli papričky (konzervované, nakrájené) 2 lžíce
- rajčatová omáčka (hotový výrobek) 500 ml
- cherry rajčata 150 g
- mozzarella (nakrájená na kostičky) 170 g
- sýr provolone (na kostičky) 60 g
- čedar (na kostičky) 60 g
- salám (paprikový, pikantní, na plátky) 220 g
- sůl
- med (k podávání)
Postup přípravy
- V míse nebo nádobě robotu promíchejte mouku, sůl a droždí. Vmíchejte vodu a olej, až vznikne hrubé těsto. Vyklopte ho na pomoučenou plochu.
- Těsto nejprve hněťte hranou dlaně, odtlačujte ho směrem od sebe. Shrňte ho do koule a pak ještě nejméně 8 minut hněťte, až bude hebké, hladké a pružné (v robotu při nízké rychlosti asi 8 minut).
- Těsto rozdělte na 3 stejné kusy a pomoučenýma rukama každý vytvarujte jako kouli, složte ho jakoby do sebe. Na pomoučené pracovní ploše zakápněte každou kouli troškou olivového oleje, pak přikryjte navlhčenou čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout, až zdvojnásobí objem, 45 minut až 1 hodinu.
- Mřížku umístěte do spodní části trouby a tu rozehřejte na nejvyšší teplotu. Pekáček o rozměrech cca 23 x 33 cm vymažte olejem.
- Těsto roztlačte nebo rozválejte tak, abyste jím mohli vyložit pekáček a dosahovalo téměř k okrajům. Pekáč přetáhněte fólií a nechte 30 minut stranou.
- Mezitím v míse promíchejte česnek, bazalku, oregano, fenykl, chilli koření, sůl a pepř podle chuti.
- Na těsto rozložte plátky salámu, pak nakrájené feferonky. Zakapejte rajčatovou omáčkou, posypte částí bylinek, pak sýry, rozkrojenými rajčátky, zbylými bylinkami a dalším salámem.
- Vložte do trouby a pečte asi 10 až 15 minut, až se sýr rozteče a vytvoří zlatavou kůrku. Opatrně pizzu uvolněte plochou stěrkou, vyndejte z pekáče a nakrájejte. Podávejte posypané bazalkou a zakapané medem.
Připravte tradiční kynuté těsto na pizzu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE