Suroviny
- květák 1 kg
- brambory 300 g
- pórek 1
- cibule 1
- česnek 2 stroužky
- máslo 1 PL
- olivový olej 2 PL
- zeleninový vývar 1,2 l
- smetana ke šlehání 200 ml
- parmazán 80 g
- muškátový oříšek špetka
- sůl
- pepř
Na dozdobení
- slanina 150 g
- rukola hrst
- vejce 5
- olivový olej 2 PL
Postup
Příprava polévky
Květák rozdělíme na růžičky a důkladně opláchneme. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Pórek podélně rozřízneme, propláchneme a nakrájíme na půlkolečka. Cibuli nasekáme nadrobno, česnek oloupeme a jemně nasekáme nebo prolisujeme. V hlubokém hrnci rozehřejeme máslo s olivovým olejem.
Přidáme cibuli a pórek, restujeme na středním plameni asi 5 minut, dokud nezměknou a zesklovatí. Vmícháme česnek a krátce orestujeme. Přidáme květák a brambory, promícháme a lehce osolíme.
Zalijeme vývarem tak, aby byla zelenina ponořená. Vaříme pod pokličkou 15–20 minut, dokud květák i brambory nezměknou. Poté polévku stáhneme z plotny a rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého krému.
Vmícháme smetanu, nastrouhaný parmazán, špetku muškátového oříšku a podle chuti dosolíme a opepříme. Krátce prohřejeme, ale už nevaříme, aby se smetana i parmazán krásně spojily a polévka zůstala jemná.
Příprava slaniny a vajec
Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme ji nasucho na pánvi, dokud nebude křupavá. Poté ji odložíme na papírovou utěrku.
Na téže pánvi přidáme trochu olivového oleje a usmažíme volská oka – bílek by měl zůstat pevný, ale žloutek tekutý.
Servírování
Do hlubokého talíře nalijeme horký krém. Posypeme křupavou slaninou, doprostřed položíme volské oko, přidáme hrst čerstvé rukoly.
Podle chuti můžeme zakápnout česnekovým olejem.
Autor receptu: Jan Krčál