Těsto
- hladká mouka (ideálně typ 00) 500 g
- sůl (jemná) 1 lžička
- sušené droždí 8 g (2 lžičky)
- voda (teplá) 338 g
- olivový olej 1 lžíce
Pizza
- sýr pecorino (nastrouhaný) 150 g
- extra virgin olivový olej (na zakapání)
- černý pepř (čerstvě namletý, větší množství)
- kukuřičná mouka (hrubě mletá, na poprášení)
- led (drcený)
Postup přípravy
- V míse nebo nádobě robotu promíchejte mouku, sůl a droždí. Vmíchejte vodu a olej, až vznikne hrubé těsto. Vyklopte ho na pomoučenou plochu.
- Těsto nejprve hněťte hranou dlaně, odtlačujte ho směrem od sebe. Shrňte ho do koule a pak ještě nejméně 8 minut hněťte, až bude hebké, hladké a pružné (v robotu při nízké rychlosti asi 8 minut).
- Těsto rozdělte na 3 stejné kusy a pomoučenýma rukama každý vytvarujte jako kouli, složte ho jakoby do sebe. Na pomoučené pracovní ploše zakápněte každou kouli troškou olivového oleje, pak přikryjte navlhčenou čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout, až zdvojnásobí objem, 45 minut až 1 hodinu.
- Troubu předehřejte na funkci gril a vložte do ní pizza kámen nebo obrácený plech, asi 20 cm pod zdroj žáru. Na něj položte další obrácený plech a hojně ho poprašte kukuřičnou moukou.
- Na pomoučněné ploše prsty roztlačte těsto na menší placku, vytvarujte lehce zvýšené okraje, a dlaněmi pak těsto ještě roztlačte na placku o průměru cca 30 cm.
- Placku opatrně položte na plech v troubě poprášený moukou a doprostřed placky dejte 2 lžíce drceného ledu. Pečte asi 8 minut, až těsto zezlátne. Pak ihned posypte sýrem, zakapejte olivovým olejem, posypte pepřem a podávejte.
Pizza cacio e pepe se sýrem a pepřem Zdroj: L. A. CREATIVE FOOD
Připravte kynuté těsto na pizzu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE