Bánh Tráng Nướng: Vietnamská street food pizza s rýžovým papírem

Moje hodnocení
1x

Vietnamská pizza neboli Bánh Tráng Nướng je pouliční jídlo, které pochází z města Da Lat v jižním Vietnamu. Jedná se o poměrně nové jídlo vietnamské kuchyně, které se na scéně objevilo teprve v posledních 10 letech. Tradičně se vietnamská pizza připravuje tak, že se nejprve griluje rýžový papír na dřevěném uhlí. Poté, co pěkně zkřehne, se na něj nanese rozšlehané vejce. Poté se na něj navrství další ingredience dle vlastního výběru. Vše probíhá velmi rychle, protože gril je rozpálený. Výsledná pizza je velmi křupavá s lahodnou rovnováhou slaných, sladkých a slaných chutí.

1 porce
10 minut
větnamská

Suroviny

Rýžový papír, který se používá na balení závitků, funguje v tomto receptu jako těsto na pizzu. Základní ingrediencí je rozšlehané vejce s jarní cibulkou, které nahrazuje rajčatovou omáčku a pomáhá rýžovému papíru zvláčnět. Stejně jako je tomu u klasické pizzy, i v tomto případě lze na obložení placek použít rozmanité ingredience. Ve Vietnamu je oblíbený nakrájený párek, ale používá se i konzervovaný tuňák a kukuřice, uvařené nebo grilované kuřecí maso, malé krevetky, nakrájená šunka, orestované mleté maso dochucené rybí omáčkou. A světe div se, favoritem je trojúhelníček taveného sýra Veselá kráva, který se doslova rozpatlá společně s vejcem. Ale dá se použít i nastrouhaný tvrdý sýr. Na dochucení se používá majonéza a pikantní sriracha, křupavost může dodat osmažená cibulka nebo drcené arašídy.

Postup přípravy

  1. Litinovou pánev rozehřejte na mírném až středním ohni. Zatímco se zahřívá, smíchejte vejce a polovinu nakrájené jarní cibulky.
  2. Na pánev položte jeden list rýžového papíru a nalijte na něj vaječnou směs, kterou ihned hřbetem lžíce rozetřete až ke krajům. Pizzu několikrát kleštěmi posouvejte, aby se nepřichytila.
  3. Rozdrobte tuňáka vidličkou a posypte jím pizzu. Případně přihoďte pár plátků libového párku.
  4. Na vrchní stranu naneste majonézu a srirachu podle chuti, a nechte pizzu ještě minutu nebo dvě péct, sem tam ji pootočte, dokud nebude pěkně křupavá. Posypte zbylou jarní cibulkou.
  5. Podávejte buď nakrájené na plátky nebo v půlce pizzu přeložte a zabalte do pečicího papíru, abyste ji mohli jíst z ruky.

Vyzkoušejte i recept na klasickou kynutou pizzu odle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty