Suroviny
- rýžový papír 1 ks
- vejce 1 ks
- tuňák v olivovém oleji 95 g
- majonéza
- sriracha omáčka
Rýžový papír, který se používá na balení závitků, funguje v tomto receptu jako těsto na pizzu. Základní ingrediencí je rozšlehané vejce s jarní cibulkou, které nahrazuje rajčatovou omáčku a pomáhá rýžovému papíru zvláčnět. Stejně jako je tomu u klasické pizzy, i v tomto případě lze na obložení placek použít rozmanité ingredience. Ve Vietnamu je oblíbený nakrájený párek, ale používá se i konzervovaný tuňák a kukuřice, uvařené nebo grilované kuřecí maso, malé krevetky, nakrájená šunka, orestované mleté maso dochucené rybí omáčkou. A světe div se, favoritem je trojúhelníček taveného sýra Veselá kráva, který se doslova rozpatlá společně s vejcem. Ale dá se použít i nastrouhaný tvrdý sýr. Na dochucení se používá majonéza a pikantní sriracha, křupavost může dodat osmažená cibulka nebo drcené arašídy.
Postup přípravy
- Litinovou pánev rozehřejte na mírném až středním ohni. Zatímco se zahřívá, smíchejte vejce a polovinu nakrájené jarní cibulky.
- Na pánev položte jeden list rýžového papíru a nalijte na něj vaječnou směs, kterou ihned hřbetem lžíce rozetřete až ke krajům. Pizzu několikrát kleštěmi posouvejte, aby se nepřichytila.
- Rozdrobte tuňáka vidličkou a posypte jím pizzu. Případně přihoďte pár plátků libového párku.
- Na vrchní stranu naneste majonézu a srirachu podle chuti, a nechte pizzu ještě minutu nebo dvě péct, sem tam ji pootočte, dokud nebude pěkně křupavá. Posypte zbylou jarní cibulkou.
- Podávejte buď nakrájené na plátky nebo v půlce pizzu přeložte a zabalte do pečicího papíru, abyste ji mohli jíst z ruky.
Vyzkoušejte i recept na klasickou kynutou pizzu odle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE