Suroviny
- vepřové plíčky 600 g
- bílé víno 100 ml
- divoké koření (dle chuti)
- hřebíček (dle chuti)
- muškátový květ 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- mrkev 200 g
- celer 100 g
- pórek 100 g
- máslo 110 g
- hladká mouka 100 g
- smetana 200 ml
- citronová kůra (a šťáva) z 1 citronu
- pomerančová kůra (a šťáva) z 1/2 pomeranče
Tento pokrm má své kořeny v tradiční rakousko-uherské kuchyni, odkud se rozšířil do Čech a na Moravu. Dříve se připravoval hlavně po zabijačkách, kdy se zpracovalo celé zvíře beze zbytku. Dnes se plíčky dají sehnat v řeznictvích nebo na farmářských trzích – často bývají z telecího nebo vepřového masa.
Postup přípravy
Očistěte plíce, důkladně je propláchněte pod tekoucí vodou a nechte vykapat. Vložte je do hrnce se studenou vodou, přidejte víno, koření a polovinu kořenové zeleniny.
Vařte asi 60 minut, poté plíce vyjměte, zatěžkejte a nechte je v lednici vychladnout. Studené plíčky nakrájejte na menší kousky. Zbytek zeleniny nakrájejte na kostičky.
Na pánvi rozpusťte lžíci másla, osmažte na něm zbylou zeleninu nakrájenou na kostičky, zalijte přecezeným vývarem, zahustěte světlou jíškou z másla a hladké mouky a nechte asi 20 minut provařit.
Přidejte smetanu a nakrájené plíčky, dochuťte citronovou šťávou, nastrouhanou kůrou a špetkou drceného hřebíčku. Ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte s houskovým knedlíkem.
PRIMA TIPY:
Jemnější chuť získáte, když část plíček nahradíte vařeným srdíčkem.
Pro lehce pikantní tón přidejte lžičku hořčice nebo špetku muškátového oříšku.
Výborně chutná i s vařenými brambory nebo domácími noky.
Vyzkoušejte také hovězí Stroganov se smetanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí nudličky Stroganov se žampiony a smetanou