Masové kuličky (cca 5 porcí/20–25 kusů)
- hovězí mleté maso 800 g
- parmazán 80 g
- chleba (starší) 2 krajíce
- mléko 100 ml
- vejce
- petržel hrst
- hladká mouka 4-5 PL
- olivový olej
- suché červené víno 500 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Rajčatová omáčka s těstovinami
- penne 400 g
- olivový olej 3 PL
- cibule
- česnek 3 stroužky
- rajčata 800 g
- rajčatový protlak 2 PL
- sušené oregano 1 ML
- sušená bazalka 1 ML
- bazalka (čerstvá)
- para ořech hrst
- cukr špetka
- parmazán
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
Masové kuličky
Chléb rozmixujeme v mixéru, zalijeme mlékem a necháme změknout. V míse smícháme mleté hovězí maso, vymačkané pečivo, vejce, nastrouhaný parmazán, nadrobno nakrájenou petržel, sůl a pepř. Směs důkladně propracujeme, aby byla soudržná.
Ze směsi vytvarujeme kuličky o průměru 3–4 cm, které lehce obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a kuličky opečeme ze všech stran dozlatova. Poté je zalijeme červeným vínem, přivedeme k varu a necháme odkryté vařit na středním plameni, dokud se víno nezredukuje na hustou omáčku, která kuličky krásně obalí (cca 8–10 minut). Podle chuti dosolíme a opepříme.
Pro jemnější omáčku můžeme na závěr vmíchat malý kousek másla.
Rajčatová omáčka
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a zpěníme na něm cibuli dozlatova. Přidáme česnek a krátce orestujeme (cca 30 sekund). Vmícháme nasekaná rajčata a rajčatový protlak, dochutíme solí, pepřem, cukrem, oreganem a sušenou bazalkou.
Dusíme 10–12 minut na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne a chutě se krásně nespojí. Mezitím uvaříme penne v osolené vodě podle návodu na obalu na skus (al dente). Slijeme je a ihned promícháme s připravenou rajčatovou omáčkou.
Na talíř naservírujeme penne s rajčatovou omáčkou. Přidáme hotové masové kuličky a ozdobíme lístky bazalky. Můžeme celé jídlo posypat nahrubo nasekanými opečenými para ořechy.
Autor receptu: Jan Krčál