Omáčka:
- rajčatová passata 750 g
- rajský protlak 40 g
- česnek 2 stroužky
- oregano 1 lžíce
Na těsto:
- hladká mouka 500 g
- voda 250 ml
- cukr krupice 8 g
- droždí (čerstvé) 30 g
- olivový olej 40 ml
- sůl 1 lžička
Na ozdobu:
- mozzarella (nebo dle chuti gorgonzola, provolone) 500 g
- mrkev 1 ks
- olivy
Postup přípravy:
- Jako první začněte připravovat omáčku. Passatu vlijte do pánve, přidejte protlak, prolisované stroužky česneku a oregano. Vše promíchejte a přiklopené poklicí vařte při mírné teplotě 30 minut.
- Během vaření nezapomeňte omáčku jednou za čas promíchat. Když je hotová, nechte ji vychladnout.
- Nyní připravte těsto na pizzu. Všechny suroviny odvažte, budete z nich totiž zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se gramy nepopletly. Do hrnečku nalijte 3 lžíce vlažné vody, přisypte cukr a rozdrolte droždí, které v tekutině rozmíchejte.
- Nyní přidejte 3 lžíce mouky a opět promíchejte tak, aby vzniklo hustější těstíčko, které setřete ze stěn hrnečku a na dně ho hezky uhlaďte. Poté nechte 15 minut vzejít kvásek.
- Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začněte zadělávat kynuté těsto. Do velké mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Do něj nalijte vodu, olej a vykynutý kvásek. Na okraj mouky nasypte sůl. Nyní vše vařečkou smíchejte, aby se suroviny spojily.
- Směs vysypte na pracovní plochu a zpracujte v hladké kompaktní těsto, které nechte v míse vymazané olejem přikryté potravinovou fólií 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů - dva udělejte trochu menší. Z dílů budete totiž tvořit sněhuláka, tyto menší „koule“ použijete na hlavu.
- Každý díl zpracujte do tvaru koule a přikryté utěrkou nechte 15 minut kynout. Než koule vykynou, připravte si dva plechy, které vyložte pečicím papírem. Sýry nastrouhejte na hrubém struhadle a měkké sýry v rukou nadrolte (záleží, který jste zvolili, můžete je nakombinovat). Olivy přepulte, z mrkve vykrojte nos.
- Vykynuté bochánky poskládejte po třech na plech a prsty je roztáhněte tak, aby se dotýkaly. Troubu dejte vyhřívat na 230 °C. Připravené těsto potřete vychladlou omáčkou a na ni poklaďte sýry. Olivy poskládejte tak, aby tvořily oči, pusu a knoflíky, a nakonec přiložte mrkvový nos. Pizzu vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 10 minut.
Nebo si chcete připravit kynuté těsto na pizzu podle videoreceptu?
Kompletní recept najdete ZDE
A co další lahůdky pro děti? Ty také máme!